Банкеръ Daily

Общество и политика

"Има такъв народ" сваля двойното гражданство на управниците

Депутатите от "Има такъв народ" са внесли в Народното събрание проект за промени в Конституцията, според които да отпадне забраната за двойно гражданство на кандидати за народни представители, министри, президент и вицепрезидент.

Вносители на проекта са Ива Митева, Виктория Василева, Кирил Симеонов, Мика Зайкова, Росен Димов и Християна Атанасова. Той е подписан от 61 народни представители при необходими 60.

"Има ужасно много българи, които са изключително качествени, но имат двойно гражданство. В повечето държави от Европейския съюз това изобщо не стои като въпрос. При нас има около 25 експерти, които са с двойно гражданство и не са в парламента, защото този закон не го позволява. Законът не е добър, но ние го спазваме", каза в кулоарите на Народното събрание председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов.

Вносителите предлагат от чл. 65, ал. 1 от основния закон да бъде заличен изразът "няма чуждо гражданство" и текстът да гласи: "За народен представител може да бъде избиран български гражданин, който е навършил 21 години, не е поставен под запрещение и не изтърпява наказание лишаване от свобода". 

В мотивите си от партията на Слави Трифонов пишат, че изискването кандидатите за депутати да са само български граждани е било въведено в Конституцията без дебат при второто гласуване на проекта през 1991 г. и няма ясни мотиви защо се прави и защитата на кои интереси го налага. 

От ИТН се аргументират, че "Изборите за национален парламент попадат изцяло в компетентността на държавите-членки. В съответствие с европейската практика и предвид факта, че изискванията за избиране на членове на Европейския парламент от Република България и на общински съветници и кметове не са уредени на конституционно ниво, при избори за членове на Европейския парламент от Република България и за общински съветници и кметове законодателят допуска право да бъдат избирани да имат и граждани, които имат друго гражданство. В повечето държави-членки на Европейския съюз липсва ограничение на пасивното избирателно право на основание притежаване на друго гражданство".

От партията подчертават, че обществото има нужда от участие в държавното управление на българи, натрупали образование и опит, особено в страни с по-стари и по-развити демократични традиции. 

Според чл. 154 от Конституцията правото на инициатива за изменение и допълнение на основния закон принадлежи на една четвърт от депутатите. Предложението се разглежда от парламента не по-рано от един месец и не по-късно от три месеца след постъпването му. Промените се приемат с мнозинство три четвърти от всички депутати на три гласувания в различни дни. Ако предложението получи по-малко от три четвърти, но не по-малко от две трети от гласовете на всички народни представители, то се поставя за ново разглеждане не по-рано от два и не по-късно от пет месеца. При новото разглеждане се приема, ако за него са гласували не по-малко от две трети от всички народни представители.

Припомняме, че именно депутат от ИТН - Димитър Гърдев, предизвика скандал с канадското гражданство на служебния икономически министър Кирил Петков, като зададе въпрос към външния министър. Тази тема беше подхваната с охота от ГЕРБ. От партията на Бойко Борисов дори изпратиха питане по въпроса до Конституционния съд. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във