Банкеръ Daily

Общество и политика

"Има такъв народ" събира отчаяните надежди на българите

Две седмици преди вота на 11 юли започнаха да излизат социологически проучвания, които, макар и предпазливо, показват изравняване между ГЕРБ и „Има такъв народ“. В някои от тях партията на Слави Трифонов даже изпреварва тази на Бойко Борисов с процент-процент и половина.

 

Факт е, че „Има такъв народ“ прогресира най-много между двата избора. Хората очевидно смятат, че въпреки всичките й несъвършенства и странности, това е единствената формация, способна да победи ГЕРБ. Тя събира в себе си надеждата на българските граждани за промяна. Още повече, че е нова партия, необременена от политически зависимости (поне видими) и неоцапана във властта.

Това е причината БСП, при всичките си старания и твърда опозиционност, да не бъде припозната за алтернатива – тя има минало, което

няма как да бъде скрито или забравено.

От една страна, левицата има право да бъде обидена за пришиването й към статуквото, позовавайки се на поведението си през последните 4 години. От друга, е непонятно фиксирането на нападките на Корнелия Нинова и други представители на ръководството й върху формацията на Трифонов. Едва ли в БСП вярват, че по този начин ще отклонят протестни гласове към себе си или че ще станат по-привлекателни за избирателите. Общо-взето социалистическата партия е достигнала тавана на твърдия си електорат и засега няма индикации, че може да привлече някаква мека периферия.

Тази периферия е по-склонна да подкрепи „Има такъв народ“ точно заради реалния шанс да измести ГЕРБ от първото място. В края на краищата нали това е най-важната задача – първо да се махнат Бойко Борисов и кликата му, а после ще видим.

„Демократична България“ също е във възходящ тренд

между двата избора. Лидерите на обединението добре знаят, че ще трябва да си сътрудничат с „Има такъв народ“ за съставяне на правителство в следващия парламент и се стараят да бъдат по-обрани в критиките си. Но не може да се каже същото за симпатизантите на формацията. Те така и не могат да разберат как, след като са толкова умни, красиви, прогресивни и с модерни идеи, хората гласуват за „чалгаджията“. Подобно представяне на нещата обаче е доста елементарно и опростенческо.

В редките си изказвания Трифонов дава да се разбере, че той и сценаристите му стоят най-отпред, защото са най-популярните лица. Но зад тях стоят експертите, които именно ще имат отношение и към парламента, и към правителството, и към управлението на държавата. Сам шоуменът призна, че мястото му не е в Народното събрание и изглежда идеята му е

да се подмени 30-годишният политически елит

с нови, млади хора от 21 век, което няма как да стане чрез старите партии, колкото и да се обновяват с нови лица и смяна на поколенията. Просто котилото е едно и също.

"Има такъв народ" увеличава подкрепата си и по друга причина. Преди вота на 4 април мнозина изпитваха съмнения, че влизайки в парламента, тя ще стане патерица на ГЕРБ. Други пък смятаха, че ще се прегърне с ДПС. Нито едното се случи, нито другото. Хората на Слави Трифонов не отстъпиха нито на йота от заявлението си, че с партии от статуквото няма да се коалират. И не само това – те дадоха твърдо да се разбере и че няма да взаимодействат с тях по никакъв начин, нито ще влизат в някакви взаимоотношения. Което май беше по-чистият и честен вариант.

Сега от тази формация повтарят същото, което означава, че най-вероятно ще има правителство на малцинството с не много дълъг хоризонт (трети избори ще пресолят манджата, въпреки че новите партии пак няма да имат повече гласове от старите). Но достатъчен, за да бъдат направени някои кардинални промени в начина на управление на държавата. И да се направи опит

да се преодолее застоят и деградацията

в нейното развитие, да се върне нормалността в обществените и междуинституционалните отношения.

В кампанията за гласуването на 4 април Трифонов и сценаристите му запазиха пълно мълчание – не участваха в телевизионни дебати, не даваха интервюта. Единствената медия, по която рекламираха партията и идеите си, беше телевизия „7/8“ и социалната мрежа. При сегашната предизборна кампания има леко отваряне – някои от експертите се явяват пред публика. Но по принцип основната линия на избягване на традиционните медии остава. И донякъде с право. Управлявалата до неотдавна партия все още разполага с кохорта от медии-храненици, които дават мило и драго да очернят противниците на Борисов – било със спорни факти от биографиите им или с пълни измислици. С мълчанието си и неучастие на практика в кампанията Трифонов пази хората си, за да не бъдат дискредитирани още преди да са седнали на депутатските банки.

Лидерът на „Има такъв народ“ е критикуван и че не огласява какви идеи и политики предлага формацията му. Впрочем при първата предизборна среща, която направи Слави Трифонов (за двете кампании) със студенти в Пловдив, той им

каза толкова, колкото трябва.

„Бъдещият министър-председател трябва да бъде фигура, напълно противоположна на Бойко Борисов - да е завършил престижен университет, да е специалист, да владее чужди езици и т.н. Да изглежда по начин, заради който няма да се срамуваме, когато застане до европейските лидери", изтъкна Трифонов. И не се поддаде на изкушението да бъде искрен до край, за да се хареса. Колкото и невероятно да изглежда, но от „Има такъв народ“ хващат мярката – говорят точно толкова, колкото е необходимо. Изглежда добре са запомнили съвета на Симеон Сакскобургготски.

„Не искайте от политиците да си разкриват всичките предизборни планове. Защото отгоре на всичко те зависят и от реалните резултати на 11 юли - кой ще влезе, с какъв брой депутатски места и пр. Ако политиците разкриват всичко  – по-скоро ще сгрешат. Може да сме скептични към партията на Слави Трифонов, но няма да има никакъв проблем, стига да се намерят съответните съгласия, да представи кабинет близък до служебния. С някои промени в състава и нюанси в програмата, може да има свое правителство с парламентарна подкрепа – с коалиция или без. Ако щете го наречете програмно, второ битие на служебен кабинет, но без служебни функции, а пълноценни. Какво пречи да се случи?", дава едно възможно обяснение на поведението на хората от "Има такъв народ" социологът Живко Георгиев.

Голяма част от очакванията на българите са наистина да се случи нещо подобно. От описанието на Слави някои даже вече виждат служебния министър на икономиката Кирил Петков като бъдещ премиер.

Мнозинството от хората у нас са убедени, че Борисов трябва да си отиде. Въпросът е какво ще ни предложи партията на Трифонов – шоу или солиден проект? Във всеки случай първото по важност в момента е да гласуваме на изборите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във