Банкеръ Daily

Общество и политика

"Има такъв народ" се обяви за избори 2 в 1

Най-голямата партия в парламента - „Има такъв народ“, се обяви за избори 2 в 1 - президентски и предсрочни парламентарни. Според депутата Станислав Балабанов това е разумно решение, което трябва да бъде взето от президента, за да се спестят средства.

"Логично според нас е изборите да са 2 в 1 и предполагам, че президентът ще даде достатъчно време актуализацията на бюджета да се случи, но да се случи спокойно, мъдро, защото тя е важна. Хубаво е българите да гласуват на една дата и за президент, и за парламент, понеже ще спестим и достатъчно средства", обясни той.

По-рано за избори 2 в 1 се обявиха от ГЕРБ и БСП.

Народното събрание днес реши първият тур на президентските избори да се проведе на 14 ноември, а седмица по-късно - на 21 ноември, да се проведе евентуален балотаж.

Решението бе прието без никакви дебати. „За“ гласуваха 152-ма депутати, нямаше „против“, а 25 народни представители от БСП се въздържаха от гласуване

Според Конституцията изборите могат да се проведат не по-рано от три и не по-късно от два месеца преди изтичането на мандата на настоящия държавен глава. Затова 21 ноември е крайният срок за провеждането на втория тур от президентските избори.

Дали една от двете дати ще съвпадне и с датата на предсрочните парламентарни избори зависи от президента Румен Радев. Според Изборния кодекс, изборите за Народно събрание се насрочват не по-късно от 60 дни преди изборния ден.

Facebook logo
Бъдете с нас и във