Банкеръ Daily

Общество и политика

„Има такъв народ“ пак ще предложи свой кабинет на малцинството

"Има такъв народ“ пак ще предложи свой кабинет и няма да преговаря с други партии. Това стана ясно на пресконференцията на партията в БТА.

Той разкри предстоящите ходове на спечелилата изборите партия, след като вчера стана ясно, че кандидатурата на Николай Василев за премиер е оттеглена. 

„Ако кабинетът не мине, отговорността ще е на „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“, обяви зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов.

Йорданов и Станев дадоха да се разбере, че ИТН ще предложи скоро втори проектокабинет - "когато му дойде времето". Но предварителни обсъждания с други партии по-вероятно е да няма. Йорданов каза, че след старта на парламента ще има разговори, но пък Станев уточни, че те няма да бъдат за постове.

"Който събере подкрепа, ще влезе в длъжност. Който не - по-логично е да има предсрочни избори", заяви Йорданов. ИТН счита, че ако проектокабинетът не бъде подкрепен, отговорността ще е на формациите, които са гласували "против".  

„Ние ще предложим съвсем скоро, когато му дойде времето, отново кабинет, ако не бъде подкрепен, по-вероятно е да отидем на избори”, заяви Тошко Йорданов. И подчерта: „Не преговаряме с никого, ще предложим правителство на малцинството”.

„Смятаме, че Министерският съвет са изпълнители, контролът е от парламента, на който хората делегират права”, продължи Тошко Йорданов, според който не е задължително лидер на партия да стане премиер.

„Всички помним как Бойко Борисов юркаше парламентарната група на ГЕРБ и ги караше да правят каквото му хрумне. При нас Слави Трифонов си носи отговорността. За нас Министерски съвет трябва да се избере в Народното събрание и това ще се случи. Трябва да върнем нормалната практика нещата да се решават в парламента, а не еднолично”, обясни Тошко Йорданов.

"Трябва да се сложи край на лидерството, на месията, на човека, който ще спаси и оправи България. Никъде не е записано в закон, че лидерът на партията спечелила изборите трябва да оглави кабинета", допълни го Филип Станев, отговаряйки на въпрос защо Слави Трифонов не е предложен за премиер.

„Слави Трифонов е на работа в момента и това е причината да не е тук. Кабинетът ще ви го представим съвсем скоро, когато му дойде времето. В сряда, когато е първото заседание на парламента, ще разговаряме с останалите партии. Ние отново ще представим наш кабинет, който ако бъде подкрепен, ще влезе в длъжност. Ако не бъде подкрепен, най-вероятно отиваме на нови избори. Тук вече отговорността е у колегите от "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!", обяви Тошко Йорданов. 

"Нямаше как да прокараме идеите си от референдума без да направим партия. Тази партия е направена от неволята. Ако можеше да прокараме идеите си без партия, нямаше да има ИТН", допълни зам.-председателят на партията. 

"Наша политическа отговорност е да представим кабинет и ще го направим. Но няма да влизаме в договорки за постове и кресла. В това може да бъдете сигурни. Няма как да правим задкулисни договорки", категоричен бе Филип Станев.  

"Много съм учуден от реакциите на "Демократична България". За тях явно сме по-големи врагове от Бойко Борисов. Напоследък не казват нищо за него, мълчат. С Мая Манолова сме се чули, но единственото, което сме се разбрали, е да проведем среща в сряда в парламента. Никога не е ставало въпрос за договорки. Кабинетът на Николай Василев не беше представен по Фейсбук. Националните телевизии също излъчваха. Само БНТ не пуснаха картина, защото явно не сме Бойко Борисов. Ако беше Бойко Борисов, щяха да го пуснат какво дърдори", отговори на журналистически въпроси Тошко Йорданов.  

"Джипката падна в дерето. Няма я вече и на нейно място идва демокрация", коментира Филип Станев. 

"В момента не преговаряме с никого. С другите две нови партии, с които би трябвало да гледаме в една посока, също не събираме 121 гласа. Ние решихме да обявим правителство на малцинството и поехме своята отговорност. В миналия парламент всички ни караха да направим кабинет и ни обещаваха безусловна подкрепа. Сега направихме това и започнаха критики. За мен не е нормално другите партии да одобряват министрите ни и да предявяват претенции. Те могат да одобряват програмата ни, а министрите изпълняват тази програма. Министрите са само изпълнители. Със служебните министри имахме сериозни разминавания по финансовата политика. Аз също присъствах на разговорите. Асен Василев обяви, че е твърдо за спиране на "мръсните пари" и за ръст на дефицита в бюджета. За първото спор няма, но за второто не сме съгласни. Предложихме на Асен Василев вицепремиерски пост или този на екологичен министър, по негово желание. Той отказа и другите двама служебни министри казаха, че си тръгват с него. Това е тяхно право. Няколко дни преди изборите се появи интервю на Слави Трфонов в "Льо Монд". Нека лидерът на "Демократична България" го прочете още веднъж внимателно и там ще види какво е мнението ни за настоящия главен прокурор. Смяната на Иван Гешев е дълъг процес. Който ви каже, че влиза в парламента и сменя Гешев, ще ви излъже. В момента това няма как да стане. В момента обаче може да се освободи прокуратурата от желязната хватка на Гешев", обясни Йорданов в отговор на няколко журналистически въпроси. 

"Искам да попитам ДБ кой им е по-голям враг - Слави Трифонов и ИТН или ГЕРБ и ДПС? Защо говореха, че представеното правителство е на ДПС? Затова написах, че умният човек трябва повече да мисли. Ако не получим подкрепа от ДБ и ИСМВ за нашия кабинет, после ще им дадем пълната свобода да се договарят с Карадайъ и Борисов. Ще разговаряме в сряда с колегите на ДБ и ИСМВ. Ще е ясно дали ще подкрепят кабинета ни. За нас е важна тяхната подкрепа. Ние не искаме по никакъв начин да правим кабинет с подкрепата на ГЕРБ и ДПС. Ако ДБ и ИСМВ не ни подкрепят, после ще имат възможност да се договарят с тези партии, ако мандатът отиде при тях. Отношенията ни с ДБ не са развалени. Ние не сме коалиционни партньори. Те също  не искат коалиция. Няма как да обсъждаме нашите министри. Аз мисля, че с тях гледаме в една посока. Ясно е, че имаме различия, но нямаме достатъчно гласове нито те, нито ние да налагаме самостоятелно решенията си. При тях имаше непремерени изказвания. Отново ще кажа, че няма как да обсъждаме нашите кандидатури, защото не сме в коалиция с ДБ. Те или трябва да ни подкрепят или после да обяснят защо отиваме на нови избори и даваме нов шанс на ГЕРБ. Имам усещането, че в служебното правителство има хора на ДПС. Това е мое мнение. Ако кабинетът ни мине, ще направим ревизия на всички дейности на предишното правителство", обяви Тошко Йорданов. 

"Ако нашият кабинет не мине, ще има връчване на още два мандата. Единият ще е за ГЕРБ и ние категорично няма да подкрепим техен кабинет. Ние ясно сме заявили, че с ГЕРБ, БСП и ДПС няма да разговаряме. Нека да видим какво ще случи и тогава ще коментираме, защото сега влизаме в догадки. По никакъв начин не сме променили концепцията си за следващия премиер. Той трябва да бъде добър управленец, да може да менажира администрацията и разбира се да бъде професионалист. Ние ще бъдем приятелски настроени към медиите. В предишния парламент ние върнахме журналистите в зала и им позволихме да контактуват с депутатите. Предишните управляващи ги бяха завряли като стадо в една зала. Ние с Тошко не сме се помислили за най-големите политици, както го направи един пожарникар, не че е лошо да си пожарникар", каза Филип Станев. 

"Ние нямаме коалиционни партньори и няма как да правим консултации за състава на кабинета. Ще водим разговори с ДБ и ИСМВ за подкрепа на политика. Това ще се случи в парламента. Кабинетът ще го обявим където решим и както решим. Какво да ви кажа сега - ще го обявим в 6 часа на въртележката. Естествено, че ще има министерство на околната среда и водите. Просто в предишния кабинет се колебаехме кой точно да е министър", обясниха още сценаристите на "Шоуто на Слави".

Facebook logo
Бъдете с нас и във