Банкеръ Daily

Общество и политика

"Има такъв народ" отказа преговори с ГЕРБ-СДС за кабинет

Тошко Йорданов, "Има такъв народ"

Партията на Слави Трифонов "Има такъв народ“ отказа поканата на коалицията ГЕРБ-СДС за формиране на кабинет. Това обяви на брифинг председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов. Той прочете писмото, което предстои да изпрати до председателя на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

"Относно вашата покана за консултации по обсъждане на състав и структура на Министерския съвет на 22 април 2021 г., заявявам следното: Още преди конституирането на 45-ия парламент политическа партия "Има такъв народ" заяви пределно ясно, че по никакъв начин и по никакъв повод няма да участва в разговори с партии, които представляват досегашното управление на страната. За нас политическа партия ГЕРБ е основен символ на статуквото и за нас е изключено да обсъждаме каквото и да е правителство с тази партия. Затова намираме за естествено да откажем участие в тези консултации", се казва в писмото на "Има такъв народ".

Йорданов посочи, че когато получат проучвателен мандат от президента Румен Радев, ще отговорят на въпроса дали ще предложат състав на правителство.

Още в сряда ИТН заяви, че няма да се отзове на поканата на ГЕРБ-СДС и да води преговори за подкрепа на кабинет с техен мандат. 

ГЕРБ покани на официални разговори първо "Демократична България". Те също отказаха.

Очаква се от ГЕРБ-СДС да върнат мандата на държавния глава в рамките на деня, това стана ясно от думите на депутата от ГЕРБ Тома Биков.

Всички партии в парламента засега заявиха намерението си за подкрепа към проектокабинет, предложен от формацията на Слави Трифонов. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във