Банкеръ Daily

Общество и политика

"Има такъв народ" няма да подкрепи кабинет с третия мандат

"Ние издигаме наш кандидат за президент и той се казва Румен Радев. Законът и Конституцията ми дават това право. Той изпълва със съдържание нашата представа за президент. Той е нашият мажоритарен избор." Това каза пред БНР лидерът на партия "Има такъв народ" и телевизионен водещ Слави Трифонов.

"С "Демократична България и "Изправи се БГ! Ние идваме!" имахме много общо по важните неща. Но се оказа, че имаме различия в това не какво, а как да стане. Те започнаха да изявяват претенции, които са неадекватни, неприемливи. Христо Иванов искаше да одобрява всички представители на правителството. Ние направихме много компромиси и жестове, нито един от тях не беше разпознат", заяви Трифонов. Той подчерта, че няма обида, но "всичко се е превърнало в невъзможност за съставяне на правителство заради липса на партньорско отношение". 

"БСП започна да се държи по етичен и коректен начин, когато започнахме да преговаряме на експертно ниво, а ДБ и ИБГНИ започнаха да реагират по съвсем различен начин и възможността за съставяне на правителство се разпадна. Съществува възможност на третия мандат всички да се обединяват, да подкрепят и да създават правителство, което искат да е за 6 месеца. Защо точно 6 месеца, не знам, явно имат определен проект и планове", смята лидерът на ИТН. Той изтъкна, че ИТН няма да подкрепи правителство с мандата на третата политическа сила. "Но да видим какво ще стане, нещата се менят час по час. Те имат възможност да направят правителство, имат още депутати и парламентарни групи, с които да се договарят. Няма да излизаме от залата при гласуване, искаме всичко да е пред очите на всички, без тайни договорки, кадруване."

Трифонов не отрече да е съветвал Мая Манолова да не се кандидатира за кмет на София:  "Но тя беше в друга роля, аз бях в друга роля. Не си спомням дали и как точно съм я убеждавал, най-вероятно е така. Тя беше успешен омбудсман, много самоотвержена, грижеше се много за хората. И се сприятелихме заради това, че имаше отворено пространство в нашето шоу тогава. Водили сме много разговори. Ако е имало такъв разговор, той е бил на база на лични взаимоотношения, встрани на публичното пространство и встрани от отговорността на политическите решения. Това е личен разговор."

Трифонов коментира номинации в проектокабинета си: "Николай Василев има опит в управление, в което неговите ходове бяха успешни. Можем да сложим БТК и "Булгартабак", и други ходове, за които може да се поспори. Той започна да работи с нас много месеци преди да се състоят изборите. Направи ми страхотно впечатление, изпълва със съдържание моята представа за това как трябва да изглежда един български министър-председател. Оттеглих този кабинет, за да направя компромис заради Христо Иванов и за "Изправи се, мутри, идваме и си отиваме". Пламен Николов е част от ИТН и във второто предложение реших да заложа на хора, които познавам от повече време. Познавам го като характер, като отношение, като коректност и почтеност, като качества. И Исус Христос да бях предложил за министър-председател с 12 апостоли като кабинет, пак нямаше да има угодия. Когато започнахме да правим референдума, а аз нямам юридическо образование, се обадихме в Университета, за да търся в правния факултет човек, който се занимава с конституционно право. Така попаднах на Петър Илиев. Той направи ужасно много за референдума и след това по всякакви юридически казуси. Имах възможността да го опозная. В тази ситуация, в която беше атакуван, предполагам, че не му се е отразило добре и реакциите му са заради напрежението, което му се струпа на главата."

Лидерът на ИТН сподели, че през годините е бил обект на много и различни слухове и за такъв определи теорията, че има връзка с ДПС: "Хората сами могат да изберат дали ще вярват на слухове или на факти."

По повод мнения, че има авторитарен характер, което го доближава по профил до лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, Трифонов отговори: "Никога човек, който е работил с мен, не е казвал нещо подобно. Знаеш ли защо хората, които работят с мен, са с мен толкова години? Защото мога да умра за тях. А знаеш ли защо тези, които са си тръгнали, са си тръгнали? Защото не могат да ми отговорят със същото. Не отричам авторитарни черти в характера си. Аз съм привърженик на правилата и на йерархията. Аз съм почитател на резултатите. Когато има резултати, какво значение има дали са постигнати чрез авторитарен характер, или чрез човек, който е адски мил и целува всеки ден всички."

Слави Трифонов посочи, че ИТН ще работи по важни за парламента и за държавата задачи – бюджет, Национален план за възстановяване, евентуална нова ковид криза.  "Трябва да се работи единствено по закон и морал", каза той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във