Банкеръ Daily

Общество и политика

"Има такъв народ" не даде заявка дали ще опита да състави кабинет

Президентът Румен Радев прие ръководството на "Има такъв народ" на "Дондуков 2". Радев започна разговора за съставяне на правителство с думите, че с гласа си българските граждани са дали изключително важна роля на партията и в 45-ия парламент, и в политическия живот като цяло. 

"Очакванията към вас ще растат", каза държавният глава и напомни, че ако ГЕРБ не успее да състави правителство, вторият мандат ще бъде връчен на "Има такъв народ". 

"По време на днешните консултации се надявам да чуя намеренията ви, вашата готовност за съставяне на правителство. Както и при какви условия вие бихте съставили правителство", подчерта Радев. Той отбеляза също, че се надява партията вече да е започнала диалог в търсене на подкрепа за съставяне на правителство. 

"Българският народ очаква в най-скоро време да имаме редовно, отговорно правителство с парламентарна подкрепа", каза още Румен Радев.

Той настоя освен амбициозната законодателна програма, новият парламент да отдели достатъчно внимание на процедурата по съставянето на правителство.

"Като политическа сила ние също смятаме да спазваме Конституцията", каза лаконично председателят на "Има такъв народ" Тошко Йорданов.

"Законите, независимо дали ни харесват или не, трябва да се спазват от всички. Затова ние ще спазим закона и ще обсъдим конструктивно какво мислим в създалата се ситуация", добави Йорданов.

По-рано от ГЕРБ заявиха, че нямат намерение да се бавят в опит да съставят кабинет. Предложеният за премиер Даниел Митов каза, че след като получи мандат от президента, партията бързо ще обяви номинациите си за състав на Министерския съвет. От думите на Томислав Дончев пък стана ясно, че ако няма подкрепа за ново управление, ГЕРБ ще задържи мандата само няколко дни, за да чуе реакциите, след което ще го върне на президента. 


Радев: Не бързам със съставянето на служебен кабинет


При такава хипотеза, ще дойде и моментът, в който "Има такъв народ" ще получи правото да състави правителство. Засега БСП обяви, че ще подкрепи партията на Слави Трифонов, но ще постави условия. Подобна заявка даде и ДПС. В "Демократична България" и "Изправи се, мутри вън" също има настроения за подкрепа на кабинет, излъчен от "Има такъв народ". 

Ако изобщо може да се стигне до кабинет, е с другите две партии от протестите, обясни на излизане от президентството Йорданов.

"Ще кажа това, което винаги сме казвали. Хубаво е, когато политическите партии кажат нещо преди избори, да го изпълняват и след избори. Ще припомня какво заявихме още преди изборите. Ние в коалиция с партии от статуквото няма да влезем. Каквото сме казали, това ще направим“, подчерта той.

На въпрос дали ще предложат кабинет, Тошко Йорданов посочи, че отговор ще има, когато мандатът стигне до тях.

„Първите, които получават мандат, са ГЕРБ. Те трябва да решат. Ние предварително не говорим, не гадаем. Всяка една политическа партия, отишла в парламента, трябва да е наясно с отговорностите, които носи. Трябва да носи отговорност и пред хората, които са ѝ гласували доверие. Ще направим това, което сме казали преди изборите“, допълни той.

Консултациите на "Дондуков 2" продължават с БСП, ДПС, "Демократична България" и  "Изправи се, мутри вън"

Facebook logo
Бъдете с нас и във