Банкеръ Daily

Общество и политика

Има съмнения за търговия с националната сигурност, твърди Елена Йончева

Има съмнения за тежка корупционна схема във връзка с изграждането на част от оградата по българо-турската граница, обяви говорителят на парламентарната група на БСП Елена Йончева.

Според нея става дума за "търговия с националната сигурност". "В Хасковска област, от гранична пирамида 280 до гранична пирамида 320, от река Тунджа до река Марица, 21 километра оградата е едноредова, въпреки че тя е била платена за двуредова, като фирмата, която строи тази ограда, усвоява чрез препроектиране разликата в средствата", разясни тя.

Социалистката призова съответните институции да се самосезират и да направят проверка дали има основания за такива "тежки съмнения".

От своя страна министърът на вътрешните работи Валентин Радев заяви, че в най-скоро време ще провери лично цялата ограда по българо-турската граница.

"Който твърди за корупционни схеми, има прокуратура за тази работа. Ако е права г-жа Йончева, да отнесе въпроса там. Може да има нещо такова, но за това са отговорни областните управители. Те възлагат, те приемат, спецификациите са техни и така нататък", допълни Валентин Радев

Говорителят на БСП разкритикува правителството и заради необявеното за медиите посещение на президента на Кюрдистан Масут Барзани.

"Такава среща е от изключителна важност, защото става дума за президент, за лидер на автономна област Иракски Кюрдистан, която претендира за независима държава, която предстои да направи референдум за обявяване на такава независима държава. Ако е вярна информацията, че се е говорило за предоставяне на военна помощ за признаването на този референдум, за това трябва да знае българската общественост, за това трябва да знае парламентът", категорична бе Елена Йончева.

"На срещата с Масут Барзани не са били обсъждани въпроси, свързани с независимостта на Кюрдистан", обясни вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Тя подчерта, че срещата е била част от обиколка, която Барзани прави в региона. "Обсъждани са, разбира се, отношенията между България и Кюрдистан, борбата с тероризма. Това е била дипломатическа, приятелска среща", уточни Захариева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във