Банкеръ Daily

Общество и политика

Има съмнения за ешерихия коли във водата в Перник

Водната криза в Перник се задълбочава. След проверка на Регионалната здравна инспекция за качеството на водата в два квартала се появи съмнение за наличие на бактерията ешерихия коли. От болницата в града потвърдиха, че са приети трима пациенти със съмнение за заразата. Резултатите ще се потвърдят следващата седмица. От РЗИ информират, че водата не е годна за пиене.

Болните са от един и същи блок от квартал "Проучване", където е открита бактерията. Водоподаването към два блока в квартала е спряно. Осигурени са водоноски и минерална вода за живущите. Започнала е подмяна на проблемния участък от водопроводната мрежа, обясниха от ВиК. След като водопроводът бъде подменен, ще бъде обеззаразен и пуснат в експлоатация.

Хора от квартала разказват, че от една седмица от чешмите им тече мътна вода. И други имат стомашни проблеми, но не са потърсили лекарска помощ и се лекуват сами.

Днес премиерът Бойко Борисов е в Перник, за да следи обследването за загуби на вода в общината. Той е придружен от заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и от министъра на икономиката Емил Караниколов. На мястото е и областният управител на Перник Емил Костадинов, според когото проблемът е основно в остарялата водоснабдителна инфраструктура, която не е подменяна от 1954 година.

По думите на Караниколов благодарение на фирмата, която работи на място, вече има измервателна апаратура.

Екипи от "ВиК-Враца" и "ВиК-Стара Загора" са на мястото, за да подпомагат процеса. Обследва мрежата по Клон 2. Става въпрос за участък от около 800 метра, в който се губят около 80 литра в секунда. В него няма доказани консуматори, затова се търси къде са предполагаемите аварии. Само за един месец са станали със 150 повече аварии, заради амортизираното водоснабдяване и режима.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във