Банкеръ Daily

Общество и политика

Има системен проблем в управлението на обществените медии, смята Илиян Василев

"Има системен проблем в цялата сфера на управлението на обществените медии. Той няма да се оправи с мандатността... Трябва да се мобилизира обществена енергия". Това коментира пред БНР дипломатът Илиян Василев, един от хората, подписали отворено писмо до министъра на културата Боил Банов, с което се иска оставката на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков. 

На онлайн среща с генералния директор на Българското национално радио Андон Балтаков вчера министър Банов отказа да оттегли внесения за обществено обсъждане законопроект за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията, защото има подписка на интелектуалци, с която се атакува мандатът на Кошлуков. Оттеглянето беше поискано от Балтаков, от депутати, от неправителствени организации и от служители на БНР, с аргумент, че в този текст липсват одобрени от Националното радио предложения.

Дипломатът беше категоричен, че БНР е много по-близо до представата за обществена медия, отколкото БНТ.

Василев подчерта, че досега Банов е мълчал по искането за оставка на Кошлуков, депозирано чрез подписката, и не се е произнесъл по тази темата. "Сега използва метода, който използваха прокурори при случая с КТБ, гражданска активност и отделни елементи, извадени от контекст, да се използват за оправдаване на други действия или бездействия", изтъкна той.

"Никой няма да позволи на Боил Банов да си подаде оставката, защото той е част от колодата от карти в това правителство и те се страхуват, че един като падне, ще повлече крак", заяви Василев.

По думите на дипломата не се е състоял истинският разговор. "Сега разбираме - след подаването на оставка на г-н Балтаков, как иначе обществото да разбере, че г-н Балтаков има 7 или 8 позиции, по които някой е променил (в законопроекта липсват 8 члена от текстове, които засягат мандатността на генералните директори на БНТ и БНР и задълженията на управителните съвети - б.р.). ... Работни групи работят, а никой не знае нито варианта, по който експертите от Радиото са участвали, нито варианта, който Министерството на културата е одобрило. Сега е времето - чрез обществени дебати", посочи той.

"Ако г-н Балтаков цели провокиране на обществен дебат, шапка му свалям", заяви дипломатът Илиян Василев. Според него докато СЕМ не се промени, нищо няма да се промени.

"Те затова сега най-много ще настояват да няма промени и оставката на г- Балтаков да не се приема, защото те отново ще бъдат изправени пред огромен проблем да консумират последствията си на една дългосрочна политика", подчерта той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във