Банкеръ Daily

Общество и политика

Има шанс за евентуална държавна помощ за американските централи

Нов Закон за енергетиката няма как да бъде изготвен в тези кратки срокове. Това заяви пред БНР депутатът Делян Добрев.

Добрев, който в парламента председателства комисията по енергетика, определи като ползотворна срещата преди две седмици между различни представители на бизнеса и енергийните дружества, водена от енергийния министър Теменужка Петкова. Припомняме, на тази среща нямаше представители на работодателите.

Има постигнато разбиране държавните централи да предлагат различни профили, различни продукти на борсата, да предлагат отделно дневна енергия през седмицата и отделно нощна енергия за компаниите.

Говорихме и за американските централи, казусът е от 4 години, припомни последвалата среща в Министерския съвет между представители на работодателите и енергийния министър. На тази среща бе оттеглено искането от страна на работодателите за оставка на министър Теменужка Петкова, както и планирания за 28 февруари протест срещу високата цена на тока за промишлеността.

Има напредък по този казус, свързан с евентуална държавна помощ, заяви Делян Добрев. Знаем, че тези договори са несъвместими с европейските правила за либерализация на пазара на енергия и пречат на либерализацията. Необходимо е ускоряване на преговорите с двете американски централи, за да се постигне споразумение за разваляне на договорите, каза председателят на енергийната комисия в парламента.

Преди дни енергийният министър Теменужка Петкова заяви точно обратното мнение - не се водят преговори за спиране на т.нар. "американски централи".

Добрев заяви, че ще се приемат набелязаните тогава мерки. "Написахме редица мерки и си поставихме срокове за изпълнението им. Те са сериозна крачка в посока либерализация на пазара на електроенергия в България. От една страна на свободния пазар ще излязат множество производители, които до момента имаха преференциални условия. По този начин продавачите на енергия на българската независима борса от трима ще станат близо 100", каза депутатът.

Според него така ще има по-голяма ликвидност на борсата и ще бъде признак, че цената, която се получава на тази борса, е пазарна.

Той очаква за следващите 10 дни да има конкретните текстове, които да внесат в парламента. Началото на март би трябвало да сме в напреднала фаза на приемане на тези промени, подчерта Добрев. По отношение на договорите с американските централи депутатът се надява в следващите 2-3 месеца да има напредък.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във