Банкеръ Daily

Министерството на здравеопазването:

Има ръст на желаещите да се ваксинират

Над 984 000 души у нас са със завършена имунизация срещу COVID-19, а над 2 милиона са поставените дози ваксина до момента. Данните потвърдиха от здравното министерство, според което има ръст на желаещите да се имунизират. 

В съобщение до медиите от ведомството изтъкват, че само вчера в София са били поставени близо 1600 първи дози.

Във ваксинационния център на столичната болница „Св. Анна“ също отчитат ръст не само при имунизациите на възрастни, но и при децата. 

Близо 200 са възрастните, които се ваксинират дневно. Между 3 и 4 са децата над 12-годишна възраст, които минават през центъра за ваксинация на болницата. Там вече има и втори екип, за да не се образуват опашки от чакащи.

Другите градове, където също е повишен интересът към поставяне на ваксина срещу COVID, са Пловдив, Бургас и Варна. Значително повишен е интересът към ваксинация и в градовете Велико Търново, Враца,  Габрово, Добрич Кюстендил, Ловеч, Хасково, Сливен, Шумен.

Българските граждани, които се връщат от държави в червената COVID зона, ще бъдат поставяни под карантина, ако не представят сертификат за ваксинация или документ за отрицателен PCR тест. Това изискване се съдържа във влязла в сила днес нова заповед. 

Здравното министерство промени заповедта за влизане у нас от "червена зона". 

От днес до края на август чужденци от т.нар. "червена" COVID зона ще бъдат допускани у нас с документ за ваксинация или преболедуване на коронавирус. Ако нямат такъв документ, от влизащите ще се изисква отрицателен PCR тест до 72 часа преди пътуването, както и 10-дневна карантина у нас.

Български граждани, влизащи от тези страни, ще могат да избегнат изолация както с ваксина или сертификат, че са преболедували, така и с отрицателен PCR тест. Българските граждани, които не представят нито един от изискваните документи, се допускат в страната, но подлежат на 10-дневна карантина.

В момента в червената зона са 46 страни, сред които Великобритания, Испания, Кипър, Нидерландия, както и голяма част от държавите в Африка и Латинска Америка. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във