Банкеръ Daily

Общество и политика

Има риск предаденото на Украйна оръжие да попадне в ръцете на престъпниците

Директорът на полицейската служба на Европейския съюз Катрин де Бол

Директорът на полицейската служба на Европейския съюз Катрин де Бол е разказала пред вестник Welt am Sonntag, че Европол има опасения, че предоставеното на Украйна оръжие за защита от руското нападение може да попадне в ръцете на криминални групи, съобщава Der Spiegel.

"Ние искаме да предотвратим повторение на ситуацията, която се случи преди 30 години по време на войната в Югославия. Оръжието от тази война и досега се използва от престъпни групировки", е обяснила тя.

По думите на де Бол, Европол ще сформира международна работна група с цел да не се допусне това. Директорът на Европол е разказала, че европейските полицейски служби проследяват преместването на известни терористи и екстремисти между ЕС и Украйна.

По-рано министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин при своята визита в Украйна заяви, че американските власти не разпологат с достатъчен брой експерти на територията на страната за пълноценен мониторинг на ситуацията с предаването на доставеното оръжие.

Впоследствие на изслушания в Конгреса на САЩ, Лойд Остин напомни на  президента на Украйна Владимир Зеленски за важността на контрола за използването на доставяното в Киев оръжие, за да не попадне то в други ръце.

Белгийката Катрин де Бол е начело на европейската полицейска агенция Европол от 1 май 2018 година. Тя е първата жена, която заема този пост и има четиригодишен мандат. Европол, чиято централа е в Хага, има за цел да координира дейността на полицейските служби на европейските държави в предотвратяването и борбата им с тежката международна организирана престъпност. Акценти в работата на агенцията са борбата с тероризма, превенция на нелегалната търговия с оръжие, борба с наркотрафика, детската порнография и прането на пари.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във