Банкеръ Daily

Алексей Пампоров:

Има риск БСП да се разцепи, подкрепата за ГЕРБ също ще падне

На предстоящите избори през лятото можем да очакваме много сериозни размествания на пластовете. Това прогнозира социологът доц. Алексей Пампоров. Според него подкрепата за БСП и ГЕРБ на предстоящия вот през лятото ще падне и не е изключено БСП този път да се разцепи сериозно.

„БСП не беше опозиция на ГЕРБ и не им пречеше в последния мандат, каквото и да се опитаха в предизборната кампания да убедят хората. Неслучайно БСП загуби повече, отколкото загуби ГЕРБ“, посочи Пампоров пред БНР. 

Можем да очакваме много сериозни размествания на пластовете, смята Алексей Пампоров, който направи аналогия с разчупването на двуполюсния модел в Германия по сходен начин.

"Няма да се изненадам, ако този път БСП се разцепи много", каза в анализа си той. По думите му, покрай Татяна Дончева, Мая Манолова и Георги Първанов е имало отцепвания, които в годините са отнели на партията 5-6%, но сега след Българска прогресивната линия и завръщането на Жан Виденов може да доведе до по-сериозно разцепление.

"Хората бяха много наплашени и много отчаяни през последните години", каза Алексей Пампоров. 

„Непрекъснато се повтаряха думите на Марк Твен – ако изборите променяха нещо, щяха да ги забранят. Изборите сега промениха много. Донесоха на много хора надежда, на други донесоха свобода“, подчерта социологът.

„Аз в никакъв случай не мисля, че освобождаването на хора, че връщането на надеждата е загуба. Играта тепърва ще бъде интересна с нареждане на карти. Виждаме вляво интересно съживяване и събуждане на Жан Виденов, което беше сензацията на вчерашния ден. Виждаме в крайнодясно консервативно-патриотично прегрупиране. Със сигурност следващият парламент няма да е като този“, коментира той.

В обзора си за свършеното от настоящото Народно събрание доц. Пампоров изтъкна: 

„Свърши се бързата работа по приемане на Изборния кодекс, за да се разшири достъпът на повече хора до гласуване и с това се изчерпа едната част от съществената работа на парламента. Другата част също беше изпълнена – повечето партии заявиха, че ще започне ревизия на ГЕРБ и ще се промени това, което се случва с ГЕРБ и видяхте какво се случва с комисията (за проверка на досегашното управление – бел. ред.) Оказва се, че от 10 години един бизнесмен се опитва да води дела за рекет и за изнудвания и делата потъват и се прехвърлят в различни инстанции. Нещата са били потулени – типичен пример за политически чадър.“

„Преди се говореше за тези неща – говореше се за целуването на ръце в мафиотски стил, докато сега започнаха хората да излизат с имената си“, допълни Пампоров.

„Хората гласуват, за да има власт, но се видя, че власт не може да има. Едно от много знаковите гласувания, свързано със субсидиите, показа как всяко едно правителство може във всеки един момент да падне. Едно правителство на малцинството може с вот на недоверие да бъде свалено за няколко дни“, коментира Алексей Пампоров. По думите му, ако е бил съставен кабинет в рамките на сегашния парламент, сме рискували да влезем в „още по-тежко задкулисие и непрекъснати договорки“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във