Банкеръ Daily

Томислав Дончев:

Има проруска симпатия в управлението

Вицепремиерът Томислав Дончев не очаква провеждане на нови предсрочни избори след края на европредседателството. Дончев призна, че в коалицията има разногласия и полифония, но според него това е нормално, тъй като управлението е съставено от различни партии с различни виждания.

"Би било подозрително, ако от различни партии, различни лидери говорят едно и също. Защо тогава са различни партии?", коментира вицепремиерът. 

Дончев обясни, че има разлика в подкрепата на "Атака" за кабинета на Пламен Орешарски и за управлението на ГЕРБ. За Орешарски тя била скрита, докато сега се базирала на подписано коалиционно споразумение

"Както сме коментирали и тогава, дали една такава управленска конструкция е лесна - не, в никакъв случай не е лесна. Дали има в нея компромиси - да, безспорно компромиси има. И ако някой би задал въпроса дали компромисите са много големи, аз бих бих задал веднага контра въпроса: "Каква беше алтернативата? Каква друга нормална работеща управленска конструкция би могла да се получи?", посочи Томислав Дончев, според когото дозата "проруска симпатия" не означава, че може да има съмнения за проевропейската ориентация на страната. 

"Проруска доза симпатия има, особено в някои от партиите, но неведнъж, всеки от лидерите и като политически декларации и до голяма степен като действия, не е давал поводи да се съмняваме в проевропейската ориентация на страната", коментира Дончев. Според него дори и президентът не може да "извади страната" от ЕС и НАТО.

Той не виждал предпоставки с края на европредседателството да има и предсрочни парламентарни избори. "Към момента имаме полифония, имаме и противоречия, те са публични, прозрачни. В противен случай би било подозрително, ако някой нещо шушука в ъгъла с някой и ние не знаем за какво става дума. По една или друга причина, всички различни виждания са обществено достояние. Дали това формира някаква степен на обществена тревожност? Вероятно да. Но за сметка на това всичко е прозрачно", каза още вицепремиерът пред bTV.

Дончев се спря и зачестяващите протести. "Утвърди се механиката, когато някой иска средства, има определени искания – синдикални, професионални, да застава пред Министерски съвет и да заявява позиция. Ние се опитваме, в зависимост от възможностите, да реагираме във всяка ситуация", обясни той.

И добави: "Когато някой казва: "Нека държавата даде", да напомня, че тя държавата собствени пари си няма. Държавата дава само това, което е взела под формата на данъци“. „Парите никога не са достатъчно спрямо нуждите и исканията"

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във