Банкеръ Daily

Общество и политика

Има проблеми, но очакваме напредък в отношенията с България, каза Пендаровски

Македонският президент Стево Пендаровски очаква да възникнат проблеми относно прилагането на договора с България. Той подчерта, че трябва да бъде подкрепена работата на съвместната комисия и да ѝ се осигури възможност да работи. Изказването бе направено по време на традиционната посланическа конференция в Скопие.

"Държавното ръководство има позиция по този въпрос, трябва да бъде подкрепена работата на комисията и да ѝ се осигури възможност за продуктивна работа. Очакваме подобно отношение и от София, каза още Пендаровски. Според него не съществуват причини от стратегически или политически характер работата на комисията да не напредва. Върху съвместната комисия се оказва политическо влияние, което забавя работата ѝ”, констатира президентът, цитиран от БГНЕС. 

Стево Пендаровски подчерта, че обкръжението около тази комисия се е променило през последните 5-6 месеца и се надява срещата през септември да бъде продуктивна.

През последните две години се наблюдава подобряване на имиджа на Македония в Европа и света. Налице е очевиден демократичен подем в страната, заяви македонският президентът и добави, че държавата е демонстрирала европейски подход при решаването на въпроси, които я държаха далече от интеграцията в НАТО и ЕС: спора за името с Гърция и договора за приятелство с България.

По отношение на диалога Белград-Прищина Пендаровски заяви, че трябва да се заяви ясно, че не всяко решение на въпроса е от интерес за региона. Това се отнася най-вече до решение, предвиждащо промяна на граници и размяна на хора и територии.

Facebook logo
Бъдете с нас и във