Банкеръ Daily

Общество и политика

Има препоръка да бъде отстранен шефът на НСО, обяви Хаджигенов

Във вторник или в сряда е възможно измененията в закона за Националната служба за охрана, с които се предвижда ограничаване на броя охраняеми до президента, председателя на парламента и на премиера, да влязат за разглеждане в пленарната зала, обяви депутатът от ИБГНИ Николай Хаджигенов. 

"В предложенията има препоръка да бъде отстранен и разследван сега действащият директор на НСО, заради унищожаване на записите от протестите…Има и други препоръки по отношение и на МВР и прокуратурата. Софийска градска и Върховната прокуратура, откакто Иван Гешев е прокурор, водят своя мълчалив протест. Президентът трябва да събере сили и да остави Народното събрание да разгледа тези законопроекти", каза пред БНР Хаджигенов.

Три комисии ще заседават извънредно днес – по промените в закона за съдебната власт, по измененията в закона за Националната служба за охрана и по установяване на събитията около употребата на сълзотворен газ срещу протестиращи миналото лято.

Както "Банкеръ" писа, парламентарната комисия за контрол над службите за сигурност се събира извънредно, за да разгледа на второ четене промените в Закона за НСО, според които службата няма да охранява главния прокурор. Поправките предвиждат също стесняване на кръга от охранявани лица от НСО. Освен снемане на охраната на главния прокурор се предвиждат и ограничения за опазването на президентската администрация, семействата на първите трима, както и ограничаване на времето на ползване на охрана на хора, заемали длъжности като председател на парламента и премиер до шест месеца и само при заплаха за сигурността им.

Все още няма яснота кога президентът Радев ще разпусне това Народно събрание. През уикенда държавният глава обяви, че ще насрочи предсрочните парламентарни избори на 14 ноември и те ще проведат заедно с президентския вот.

Facebook logo
Бъдете с нас и във