Банкеръ Daily

Общество и политика

Има плавно нарастване на случаите на COVID-19 в училищата

Три са приоритетите на МОН през новия мандат на служебното правителство. Присъственото обучение трябва да бъде продължено, заяви министър Николай Денков

Три приоритета обяви екипът на служебния просветен министър Николай Денков за новия си мандат. Те са равностойни помежду си и по тях ще се работи едновременно. "Успешното начало на учебната година с присъствено обучение трябва да бъде продължено, като се вземат всички мерки за минимизиране на риска от епидемична вълна", обяви на пресконференция министър Денков. Този първи приоритет на МОН ще бъде основна отговорност на зам.-министър Мария Гайдарова, която остава на позицията си от предишния мандат на служебния кабинен.

В момента има плавно нарастване на случаите на коронавирус в училищата, което все още не е тревожно. Трябва да се внимава да няма рязко увеличаване, предупреди министърът. По последни данни към 20 септември 0,71% от учителите са карантинирани, а процентът при учениците е 0,44. Денков допълни, че това плавно покачване на случаите е очаквано. В област Велико Търново, където вече 6 училища са преминали към дистанционно обучение, има най-много ученици под карантина – 1,12%. Следва Кюстендил с 0,83% и Шумен с 0,77%. Как ще се развият тези проценти, зависи от спазването на мерките както в училищата, така и извън тях. "Ако се носят маски, спазва се дистанция, ще имаме преминаване през ниска вълна. Може да бъде по-дълга, но няма да има сериозни проблеми с претоварване на болничната система", увери Денков.

Към момента около 32% от учителите са ваксинирани, включително с първа игла. От учениците по последна информация има малко над 2% ваксинирани. Най-труден ще бъде периодът около средата на октомври и се подготвяме за този момент, поясни просветният министър.

През изминалия период ресорното министерство е изготвило подробен анализ на ефекта от обучението от разстояние в електронна среда и е подготвило всичко необходимо, за да осигури максимално продължителни присъствени и безопасни за здравето занятия.

В следващите няколко месеца трябва да започне подготовка за изпълнението на новите европейски програми и проекти за образование и наука. Само в Националния план за възстановяване и устойчивост и в програмата "Образование" са предвидени общо повече от 3,3 млрд. лв. за двете сфери. За да бъдат използвани тези средства ефективно, има много предварителна работа - разработване на насоки за кандидатстване, документи, оценителни процедури. Необходима е също разяснителна кампания сред потенциалните бенефициери - средните и висшите училища, научните организации. "Това ще изисква месеци работа. Ние ще я започнем, а следващото редовно правителство ще я завърши най-вероятно през пролетта на следващата година", каза още Денков. Той съобщи, че дейностите по този приоритет на МОН ще се управляват от нов заместник-министър. Това е Ваня Стойнева - експерт по европейски фондове и програми с три мандата като служебен заместник-министър по тези въпроси. В изпълнението на този приоритет ще участват активно и досегашният зам.-министър за висшето образование проф. Генка Петрова и новият заместник-министър за наука чл.-кор. проф. Константин Хаджииванов, който идва от БАН.

Служебният екип в МОН ще започне и подготовка на бюджета за образование и наука за 2022 г. и на актуализираната бюджетна рамка в тези сфери за следващите три години.

Николай Денков отбеляза три важни резултата от работата на екипа в предишния служебен мандат в министерството. Това са приетата Национална карта на висшето образование в България, подготвените промени в Закона за висшето образование за съвместно обучение на студенти, въвеждането на статута на проектните докторанти и разработването на методика за определяне на статут на изследователски университети.

Facebook logo
Бъдете с нас и във