Банкеръ Daily

Филип Гунев:

Има партии с особена зависимост от купуването на гласове

"Почти всички политически играчи участват в купуването на гласове. Когато имаш пандемия от вид престъпност, тогава на органите не им достигат сили, за да се справят и трябва да действат избирателно. И при добро желание МВР и прокуратурата не могат да се занимават с всички възможни схеми, защото са твърде много". Това каза пред БНР експертът по корупция и сигурност Филип Гунев, бивш зам.-министър на вътрешните работи в кабинета "Борисов" 2. 

Гунев допълни, че дори прогресивните партии, които отричат купуването на гласове, печелят в рискови секции. 

"Общото между партиите е, че това купуване става от местни играчи, без да е голяма координацията и конспирацията... Черните каси, които се инвестират в купуване на гласове, включват различни механизми, включително и частни фирми, на които след това се отблагодаряват със съответните обществени поръчки", обясни той. 

Експертът посочи, че има партии, които особено зависят от купуването на гласове. 

По-рано днес служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков обяви, че ведомството му вече е идентифицирало лица, които организират купуването на гласове за предстоящите парламентарни избори.

"Спрямо тези лица в определен момент, който ще бъде избран, естествено, че ще се предприемат необходимите законови мерки, за да се предотврати извършване на престъпления против политическите права на гражданите", отбеляза вътрешният министър.

Бойко Рашков каза още, че върху избиратели от някои населени места в област Смолян се оказва безпрецедентен натиск за гласуват за определена политическа сила.

Това е докладвал пред правителството областният управител. Рашков не коментира подробности, но даде примери за това как се оказва натиск.

"Ако някой отиде в горското стопанство, например да си закупи дърва за огрев, друг отиде да ползва други подобни услуги, всичко това се използва за натиск върху тези лица, което е позорно явление, поне според моята оценка", каза той.

МВР събира информация по темата и ще предприеме действия, увери министърът. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във