Банкеръ Daily

Общество и политика

Има опасност учениците отново да се върнат у дома

Министър Красимир Вълчев успокои родителите, че не предвижда по-ранен старт на следващата учебна година.

Министърът на образованието Красимир Вълчев предупреди по време на брифинг, че има опасност учениците отново да се върнат у дома.  Той подчерта, че учениците вече са се изморили от учене в електронна среда, а хората са уморени от спазване на мерките и това е нормално.

"Февруари и март са рискови месеци за вирусните заболявания. Нямам как обаче да спрем да живеем, учим и да се движим. Заради образованието си заслужава да предприемем премерен риск. Ако ситуацията се влоши мерките отново ще се затегнат. Всичко е възможно. Опасността учениците отново да се върнат у дома остава“, коментира  Вълчев.

Министърът допълни, че при учениците от 1 до 4 клас няма изоставане, както предходни години при грипни ваканции. "Имаме средно 3-4 седмици обучение в електронна среда“, обясни Вълчев.

Според него всяко разхлабване на мерките е свързано с по-голямо разпространение на коронавируса, а по-големият риск е мутацията на щама.

"Нужно е да се изгради колективен имунитет след ваксинация, но още е рано това да се случи. 24% са желаещите да се ваксинират сред учителите. Всичко е възможно, дори и малките ученици да се върнат клас. Вече имахме такава ситуация, но засега има само индикации за влошаване на ситуацията. Не може да се говори за сериозно разпространението на заразата, особено в детските градини", каза Вълчев.

Министърът успокои родителите, че не предвижда по-ранен старт на следващата учебна година. "Началото на учебната година е фиксирано в закона, аз мога да определя само края", каза той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във