Банкеръ Daily

Общество и политика

Има опасност учебната година да бъде удължена

Ако учебните занятия се възстановят до 21 април, забавянето на учебната година ще бъде минимално, но по всичко личи, че има опасност учебната година да бъде удължена. Това съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев пред БТВ. Той допълни, че вероятно месеците юни и юли ще са най-пострадали, вероятно ще има изместване и изпитни кампании.

По думите му има три варианта за отместване на изпитите за кандидатстване след 4 и 7 клас. „Най-тежък е проблемът при изпитите след 12 клас, тъй като те са свързани с кандидатстването в университетите“, уточни Вълчев. Той допълни, че родителите трябва да имат нагласа, че през юни няма да ходят на туризъм. Образователният министър каза още, че ако карантината продължи до края на учебната година, със сигурност матурите няма да са онлайн.

„Ще има балове, ще намерят време да си направят снимките и тоалетите“, допълни Вълчев и отказа да направи прогноза за кога ще бъдат отложени баловете, но със сигурност отлагане ще има. Вероятно то ще около началото на юли.

Вълчев благодари на учителите, които са реагирали бързо на кризата и са се пренастроили за новите условия. "Дистанционното обучение показа, че повече мотивира децата - не е едно и също детето да седи в стаята в клас демотивирано, а така с онлайн обучението се предизвика голям интерес у децата", посочи Вълчев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във