Банкеръ Daily

Д-р Стойчо Кацаров:

Има опасност да ни санкционират заради ниските нива на ваксинация

Пострадалите са в добро състояние, няма опасност за живота им. Предложили сме им да бъдат лекувани до когато се налага. Това заяви в интервю за БТВ служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров по повод оцелелите от катастрофата на АМ "Струма".

Здравният министър увери, че още след Нова година ще бъде стартирана процедурата по закупуване на медицински хеликоптери, а парите ще дойдат през Плана за възстановяване и устойчивост. Той уточни, че става въпрос за 7-8 хеликоптера.

По темата с COVID кризата министър Кацаров обясни, че сме обърнали тенденцията, тъй като има спад както на новозаразените, така и на репродуктивното число.

"Ситуацията е под контрол, броят на хоспитализациите намаля с 1500 души за последните 10 дни. Високата смъртност обаче едва ли ще намалее скоро, а тя е такава заради три основни фактора – Делта вариантът се разпространява доста по-лесно, малка част от населението е ваксинирано и третият фактор е лошото състояние на здравната ни система като цяло", разясни той.

Стойчо Кацаров посочи, че 25% от българското население е ваксинирано, или това са около 1,7 млн. души.

Именно заради ниските нива на ваксинация здравният министър предупреди, че страната ни може да понесе санкции от Европа.

"Има опасност за санкции за ниската ваксинация у нас, има такива сигнали от нашите европейски партньори и не можем да им се сърдим за това нещо", уточни д-р Кацаров.

По думите му следващата или по-следващата седмица у нас ще бъдат доставени три вида лекарства за лечение на коронавирус, за които държавата ни ще заплати малко над 30 млн. лева.

"Все пак се надявам да не намалее желаението за ваксинация покрай лекарствата", сподели Стойчо Кацаров. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във