Банкеръ Daily

Общество и политика

Има огромна ниша за алтернативи на съществуващите партии

Има наличие на огромно недоволство, ярост и неудовлетвореност от съществуващия политически елит и в същото време това не се излива в никаква посока. Това ни дава основание да кажем, че има огромна ниша за създаване на алтернативи на съществуващите политически формации, но засега е все още една ниша. Това заяви пред БНР социологът от агенция "Медиана" Кольо Колев. По думите му въпросът е, примерно да кажем, може ли Слави Трифонов да запълни тази ниша - да поведе мнозинството на недоволните, на яростните. Според него шоуменът има електорален потенциал "да помете целия политически елит".

"Има, но не и ако се придържа към програмата, която беше лансирана. Акцентът в нея е във формата, а не в съдържанието. Тя е много далече от това, което хората реално искат. Трифонов се подлъгва по самия референдум, но той беше протестен. Примерно, 120 вместо 240 депутати - това ще промени ли управлението към по-добре?", обясни Кольо Колев.

Социологът добави, че е важно дали самият Трифонов ще бъде лидер на заявената партия и какво ще направят на местните избори. "Те биха могли да изберат неформално участие - ето това е нашият кандидат, гласувайте за него. И при успех нещата ще се развият по доста различен начин", допълни шефът на "Медиана".   

Колев коментира и евентуалното включване на омбудсмана Мая Манолова в политиката. "Определено би била силна кандидатура. Не случайно се започват предварителни атаки и инсинуации. Тя би могла да бъде фигура, която може да събере около себе си не само червени симпатизанти, а доста широк кръг от обществото", е неговото мнение. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във