Банкеръ Daily

Общество и политика

Има огромен потенциал за нова партия, смята социолог

До голяма степен бъдещето на националните политически битки ще бъде на основата на антиевропейското и дистанцирането от диктата на европейското. Все повече и повече нараства усещането за лъжа. Преди говорехме за евроатлантически ценности, европейски хубави неща, европейски принципи. Все повече това престава да съществува и хората навсякъде виждат лъжа. Това заяви социологът Кольо Колев от агенция Медиана пред БНР.

Онези партии, при които има елемент на дистанциране и противопоставяне, но не крайно, ще бъдат в по-добра позиция, подчерта той.

Дълбокото ми убеждение е, че на следващите избори алтернатива ще има. Независимо дали това ще е Слави Трифонов, ако той скочи в дълбокото, или някоя друга политическа формация, но ще има. Категорично. Има огромна ниша - за някой, който казва: "Не ща и тези, и тези. Всички са навързани като свински черва. Искам някой, който най-накрая да ми говори истина, да не ме лъже". 

Ще има нова политическа формация, но дали тя ще бъде успешна като НДСВ, или като ГЕРБ, или ще остане на по-ниски нива, както беше Бареков, или "Воля" на Марешки, не може да се съди отсега.

Кольо Колев коментира и темата за европредседателството. 

Темата полека-лека започва да се изтърква и ще продължи да се изтърква, ако няма някакви реални, вълнуващи хората теми и събития, например влизането на България в Шенген или в чакалнята за еврото. /…/ Това ще бъде една бързо изтъркваща се тема, ако няма някаква форма на закачки, свързани с националните интереси на България.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във