Банкеръ Daily

Мая Манолова:

Има нужда от нов социален проект, който да защити хората

Хората, които създадоха проблема с тока сега предлагат решение. ГЕРБ извадиха църквите, манастирите и социалните домове на свободния пазар, в резултат токът за небитовите потребители бе драстично повишен. Този проблем трябва да се реши. Те трябва незабавно да се върнат на стария режим. Това заяви лидерът на "Изправи се БГ" Мая Манолова пред БТВ.

„В ХХI век да започне да гасне уличното осветление след 20:00 часа е тревожно. След това може да започне и токът в домовете на хората. Хората имат проблем да си платят тока, парното и хранителните продукти. Хората вече живеят ден за ден. Изправени сме на социално цунами“, предупреди тя.

Манолова не спести критики и на управляващите. „Властта не се занимава с тревогите на хората. Няма държава в Европа, която да не се зае с незабавна компенсация, за да не създават такива тежки дисбаланси в сферата на енергетиката“, посочи тя.

„Беше извършена промяна в КЕВР. Сега новото ръководство встъпва с много по-голям бюджет. Може би трябва да платят загубени дела, свързани с Ковачки. Може би правят опит да плащат през КЕВР, за да не събират допълнителни пари от хората“, допуска лидерът на "Изправи се БГ". 

„Не е нормално първият законопроект да се занимава единствено със състава на КЕВР. Можеше да се определят енергийно бедните и те да бъдат подкрепени или да се подпомогне бизнесът. Може да има преференциална цена за домакинствата до определен праг. Друго, което може да се направи е от енергийния микс на АЕЦ „Козлодуй“ да се пренасочи евтиния ток към вътрешния пазар, вместо да се трупат свръхпечалби“, предложи Манолова.

По думите ѝ над милион български пенсионери са ощетени от социалното министерство и НОИ. "Кой мисли за работещите бедни, които на всеки 100 лева труд, плащат 53 лева на държавата?", попита тя.

„Ние сме на ръба на кратер, от който ще изригне вулкан от социални проблеми. Има нужда от нов социален проект, който да защити хората. Водят се разговори в момента. В него ще се включат различни формации. Аз няма да съм лицето му. Търси се широко обединение. БСП не са двигател на тези процеси“, разкри тя във връзка с новия политически проект.

Facebook logo
Бъдете с нас и във