Банкеръ Daily

Евгений Дайнов:

Има непреодолим устрем към реформаторско правителство

"Има почти непреодолим устрем към правителство - и то реформаторско, което да счупи модела "Борисов". Той идва както от страна на народа, така и от страна на участниците в преговорите. Не виждам кое би попречило да се състави кабинет, като се има предвид, че три от участващите партии, участваха и в неуспешния опит да се състави правителство през лятото и би трябвало да са си посвили малко претенциите и червените линии". 

Тази констатация направи пред БНР политологът проф. Евгений Дайнов и уточни, че участващите в устрема започват да виждат повече нещата, които ги обединяват, отколкото тези, които ги разделят.

По думите му, ако ще е класическа коалицията, която ще състави редовен кабинет, би трябвало да има разписани представителства, на ниво изпълнителна власт, на всички участващи.

"Очаквам в коалиционното правителство да има представители не само на победителите - ПП, но и на другите участници. Зависи как ще се разберат", допълни той. 

Според проф. Дайнов времето, с което политическите формации разполагат, е за споразумение от 18 или 28 страници, като са разписани основните политики, "така че да бият в една цел", а след това да се намерят хората, които да я вършат тази работа. 

"Ако това правителство тръгне устремно, както първото служебно правителство, ще избегне търкания, а и ако постигне резултати, може да се окаже едно стабилно правителство. А и поне на хартия могат да имат такова мнозинство в парламента, каквото не сме виждали отдавна", отбеляза той.

Политологът препоръча на БСП да не праща лидера си Корнелия Нинова, която е в оставка, на преговорите, защото "тя би могла да играе разрушителна роля".

Той подчерта, че е необходимо обновяване на ръководството на социалистическата партия. 

"За 4 години там 4 пъти им падна вотът, затова са толкова тежки вътре драмите. Изцяло сгрешен курс на партията, изцяло сгрешено говорене и сгрешени политики доведоха до това", посочи политологът.

В "Демократична България" няма вътрешни конфликти и по-лесно ще се решат нещата след оставките на лидерите, смята Дайнов и заяви: "Нинова трябва да изпадне от политиката, защото само пречи. Христо Иванов има още какво да свърши".

Заявената подкрепа от ИТН за правителство с мандата на ПП проф. Дайнов коментира с думата "засега" и изказа надежда това конструктивно поведение да продължи.

"ГЕРБ не са политическа партия и животът в опозиция ще ги унищожи", смята той.

По думите му ДПС са се разбрали с Ердоган (президент на Турция - б.р.) и той им помага: "Показват мускули и самочувствие, надявайки се отново да са фактор, но въртят на празен ход".

Политологът беше категоричен, че на "Възраждане" не трябва да им се дава думата, защото "нацизмът не е мнение, а престъпление".

Facebook logo
Бъдете с нас и във