Банкеръ Daily

Румен Радев:

Има напрежение след зеления сертификат, но алтернативата е затваряне

Ако сега затворим с локдаун и така решим проблема с увеличаващия се брой случаи на Ковид у нас, след няколко месеца пак ще влезем в локдаун. Има напрежение след въвеждането на зеления сертификат, но другата алтернатива е затваряне. Това коментира президентът Румен Радев при среща със студенти по медицина в Пловдив.

По думите му трябва да се търси баланс между опазването на здравето, лечението на болните и функционирането на държавата.

Румен Радев критикува начина на въвеждане на мерките, но подкрепи по същество решението на служебното правителство.

Днес Радев изнесе лекция пред преподаватели и студенти от Медицинския университет в Пловдив на тема "Здравеопазването в Плана за възстановяване и устойчивост - акценти". Събитието бе част от традиционното за академичната общност на висшето учебно заведение тържествено отбелязване на Деня на народните будители - 1 ноември. То е продължение на поредица от културни и социални мероприятия, сред които авторски фотографски и художествени изложби, изложбата на Музея на медицината, на първите издания на творбите на Иван Вазов, седмицата, посветена на Димитър Димов и на издаването на неговия роман "Тютюн", организирани от МУ, подчерта ректорът му проф. д-р Мариана Мурджева.

"Постигнатите и оценени успехи в навечерието на този светъл празник ни задължават да продължаваме напред към бъдещето с не по-малко енергия устрем за развитието на нашия университет", каза още проф. Мурджева.

В обръщението си държавният глава подчерта, че здравето е ключов фактор, без който не може да се развива нито една друга обществена област и по думите му кризата с COVID-19 ни е подтикнала да преосмислим отново значението на нашето здраве, значението на лекарската професия. "Аз съм сигурен, че всичко това, което става в последните година и половина - две ще доведе до ускоряване на процеса на трансформация на модела на здравеопазване", каза Румен Радев и добави, че накъдето и да се върви, ние не можем да поставим и да постигаме амбициозни национални цел без ефективно и иновативно здравеопазване, насочено към бъдещето и с фокус към младите хора и тяхната реализация тук, в България.

Според него, този процес е скъп, здравеопазването изисква много средства затова и Планът за възстановяване и устойчивост е важен инструмент, който дава наистина значими средства и ща даде мощен тласък на този процес на трансформация на модела на здравеопазване, но той може да даде и много посоки, много варианти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във