Банкеръ Daily

Общество и политика

Има надежда за Хитрино

Пострадалите от взрива в Хитрино домакинства ще бъдат подпомагани от държавата до две години при необходимост. Това съобщи социалният министър в оставка Зорница Русинова след редовното заседание на Министерския съвет. 

"В рамките на шест месеца семействата ще получават до 500 лв. допълнителна социална помощ...Междуведомствената комисия (представители на общината, ДНСК, Камарата на архитектите и социални работници- бел.ред.) започна работа през тази седмица, за да се направи оценка на щетите. Етапът на подпомагане е през първите 6 месеца, а където има необходимост ще продължи до 2 години", обясни Русинова.

Тя уточни, че обща оценка на щетите все още няма, но предстои индивидуалната оценка за всяко едно семейство. С тази задача ще се заемат Съюз на инженерите-Шумен и Камарата на строителите. 

Финансирането е осигурено - на 14 декември е отпусната помощта за общината и парите са преведени. Предстои екипът на общината ще започне разпределянето на средствата.

"Вече има 70 подадени заявления за подпомагане на хората от Хитрино, като около 80% от тях са за възстановяване на щети. Има няколко, които са за подпомагане на семейства на починали техни близки и 3-4 за социално подпомагане на семейства, които са пострадали“, допълни Зорница Русинова. 

Министърът отбеляза, че от Агенцията по заетостта са организирани 30 души, които са изпратени от вчера да помагат при разчистване на общинските терени. Ако има нужда от повече хора след Нова година ще бъдат насочени, но местните власти са съобщили, че наличните са напълно достатъчни.

По-рано Общественият съвет за разпределяне на средствата в помощ на Хитрино гласува 160 хил. лв. за изхранване на доброволци и жители на селото. Предложението бе направено от кмета Нуридин Исмаил и беше прието единодушно от членовете на съвета.

През втората половина на месец януари Общественият съвет ще се събере и ще разпредели помощите на базата на конкретна оценка за нуждите на пострадалите.

Солидарността с нещастието на хората от Хитрино събра за кратко време над 2 млн. лева, тонове дрехи и храни. Председателят на Българския червен кръст Христо Григоров обяви, че от събраните над 2 млн. лв - 1 млн. и 30 хил. лв. са събрани от мобилните оператори, а другите са онлайн дарения и по банков път. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във