Банкеръ Daily

Общество и политика

Има надежда да бъде открита „черната кутия“ на падналия МиГ-29

Служебният министър на отбраната Георги Панайотов каза, че има надежда да бъде открита „черната кутия“ на падналия в морето край Шабла изтребител МиГ-29. 

„Имаме нови находки, открити са, локализирани са, намерени са, обнадеждени сме. Смятаме, че има надежда да открием черната кутия“, каза министърът.

Разследването може да завърши към средата на юли. Това може да стане дори и да не бъде открита „черната кутия“ на изтребителя, стана ясно от думите на Панайотов.

„Ще бъдат направени заключения въз основа на находките, които са открити, въз основа на разследването, проверката на документи, прослушване на разговори, които са проведени от командващите ученията, и така ще бъде взето заключение. Няма водеща версия, всички версии са възможни, всички версии са отворени, всички версии са на масата, тече разследване“, обясни той.

Военните припомниха, че  районът на претърсване в Черно море е забранен за плаване и друг достъп.

Военните подновиха миналия четвъртък (17 юни) търсенето на останките и на черната кутия на падналия в Черно море изтребител МиГ-29.

Операцията беше прекратена на 14 юни, заради влошените хидрометеорологичните условия в района. А инцидент се случи на 9-ти юни, при който загина един от най-добрите военни пилоти майор Валентин Терзиев. След като неговата смърт бе официално обявена, то операцията от спасителна за пилота се превърна в издирвателна за самолета и черната кутия.

Операцията по издирване продължи с участието на минен ловец "Цибър" и екип и оборудване на фирма "Хидроремонт" ООД, твърдят от ВМС. Други два катера ще са в готовност за допълнително усилване, при необходимост.

Издирването продължи с обследване на дъното в район с площ 3,5 кв. км, в който аналитично, с висока вероятност е определеното място на катастрофата, а след обследването ще се извърши класифициране на откритите цели. Главна задача на издирването е локализиране на мястото на катастрофата, посредством откриване на части от самолета, което да послужи за изходни данни за откриване на черната кутия, посочват още от българските Военноморски сили.

Черната кутия, която се намира между двигателите на самолета и е с големината на кутия за обувки, би трябвало да съхранява информацията за целия полет като височина, скорост, параметри на двигателите. В нея има и рекордер, който може да е записал последните думи на пилота.

Facebook logo
Бъдете с нас и във