Банкеръ Daily

Общество и политика

Има надежда България да възстанови подводния си флот

Подводницата "Слава"

Има надежда България да възстанови подводния си флот - управляващите, министерството на отбраната, подкрепят тази цел и не е тайна, че се водят разговори за реализацията й, каза днес началникът на щаба на Военноморските сили капитан първи ранг Камен Кукуров. Заедно със свои колеги подводничари, служили на последната българска подводница, той почете годишнината от вдигането на флага на българския военен флот на "Слава" на 28 декември 1985 г. Кукуров се обърна към събралите се в град Белослав моряци, като ги поздрави с Рождество и им припомни, че именно те ще трябва да помагат при обучаването на нов екипаж. Когато подводният флот бъде възстановен, ще търсим млади хора, които да имат нашия хъс да работят и да служат на родината, посочи Кукуров.

Последното плаване на "Слава" е на 21 декември 2010 г. Девет години по-късно тя бе превърната в музей и бе пребазирана в последния си пристан в Белослав. Кукуров сподели, че с мъжете, служили на подводницата, се събират всяка година на 28 декември, тъй като за всеки кораб празничният ден е, когато е вдигнат флагът му. Създадохме традиция, за втора година се събираме в музея в Белослав, вероятно така ще остане и в бъдеще, сподели Кукуров.

На въпрос кое ги задържа заедно през годините, бившият командир на "Слава" посочи, че рисковите професии сплотяват и изграждат особена връзка между хората, която остава за цял живот. На борда на подводницата всички 60 души от екипажа - от капитана до матросите, са важни, обясни Кукуров и допълни, че подводничарите винаги си помагат и разчитат един на друг.

Той разказа, че през годините, докато е командвал "Слава", е имало рискови ситуации - и пожар под вода, трудни маневри. За него лично най-важното обаче е, че за цялата история на подводното плаване в България - от 1916 г. до 2011 г, когато дивизионът е закрит, българските подводничари не са дали нито една жертва в изпълнение на служебния дълг, те нямат провалени задачи, нито оставен човек в морето.

Facebook logo
Бъдете с нас и във