Банкеръ Daily

Вицепрезидентът Илияна Йотова:

Има мълчалив отказ от промени в закона като гаранция за честен и достъпен вот

Датата 4 април беше избрана от президента след мащабни консултации. Датата е седмица бонус след 28 март, за да може да се организират и реализират необходимите промени за безопасни и прозрачни избори“. Това каза пред БНР вицепрезидентът Илияна Йотова. "Мисля, че в най-новата ни политическа биография никога преди избори президент не е правил толкова много консултации с извънпарламентарни, парламентарни партии и всички онези институции, които участват в подготовката на изборите и в изборния ден", допълни тя.

„Изборът на датата за парламентарните избори е конституционно право на президента и тя се определя с негов указ. За изминалите 4 години президентът Румен Радев поема своята отговорност такава, каквато е по неговите правомощия, и носи тази отговорност. Изборът на датата 4 април беше негов личен избор“, посочи Йотова. Тя поясни, че президентът е започнал с консултациите още през декември

„Но нито правителството, нито ГЕРБ се отзоваха на поканите. Има сякаш мълчалив отказ през последната година да се направят сериозни промени в законодателството, за да бъдат изборите прозрачни, честни и достъпни за българските граждани... Пет години въпросът за машинното гласуване не е приключен - прави се крачка напред, две назад като при танго танц... Нямаше политическа воля и за организиране на гласуването на българската общност зад граница“, подчерта вицепрезидентът. 

Тя припомни, че самата Караянчева на срещата с в президентството е заявила, че те могат за 1 седмица да направят промени в изборите и дори е казала, че може тези промени да се направят дори в месеца на самата изборна кампания. "Не искаме да притесняваме народните представители в изборната кампания. Затова нека получат тази една допълнителна седмица, в която действително да се направят тези разумни промени“, добави вицепрезидентът.

Очаквам различна предизборна кампания - предимно в медиите, в социалните медии. Необходима е да се осигури равнопоставеност на партиите... Ваксините като участник в тези избори ги забравяме... Сега съм по-голям оптимист за провеждането на изборите, отколкото в началото на консултациите“, допълни Йотова. 

Според вицепрезидента ГЕРБ си търси предварително алиби за изборите. Тя нарече „бягство от политическа отговорност“ прехвърлянето на организацията на изборите на Централната избирателна комисия. 

Учудвам се защо не се отваря Изборният кодекс, където могат да бъдат регулирани и други текстове, а се прави поправка за гласуване с подвижните секции през Закона за извънредните мерки. Това е несериозно“, посочи още тя. 

Йотова прогнозира, че ако в изборния ден се допуснат фалшификации и не се въведе видеонаблюдението, „могат да станат неприятни инциденти“. „Този път заявките на участниците са много сериозни. Има поне три партии извън парламента, които имат сериозни шансове за участие в следващото Народно събрание“, отбеляза тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във