Банкеръ Daily

Правосъдният министър Надежда Йорданова:

Има много сигнали срещу Гешев, Цацаров ще се раздели с поста си

Има множество сигнали срещу действащия главен прокурор, които в момента се проверяват, обяви правосъдният министър Надежда Йорданова. Освен публично известния, свързан с отнемане на бизнес, има и сигнал за отказ за разследване на определени обстоятелства - загубени или унищожени търговски дела и защо прокуратурата е отказала да разследва изчезването им.

Йорданова съобщи и какви са идеите за преструктуриране на оглавяваната от Сотир Цацаров КПКОНПИ. Сегашната комисия ще бъде разделена на две. Ще се сформира Комисия против корупцията, която да има и разследващи правомощия, подобно на НАП и митниците, а също и комисия за отнемане на незаконно придобитото имущество.

След преструктурирането сегашният председател на КПКОНПИ Сотир Цацаров няма да остане на поста си, защото за двете комисии ще бъде избран нов състав. Тепърва ще се изработват критерии за избор на членовете на новите звена и на тяхното ръководство, заяви министърът на правосъдието.

За реформата, свързана с правомощията и отчетността на главния прокурор, Йорданова заяви, че е разработен конкретен механизъм за разследване на главния прокурор и евентуалното му привличане към наказателна отговорност. Механизмът ще бъде записан в Плана за възстановяване и устойчивост, по който България очаква да получи над 12 млрд. лв. до 2026 година.

"Предложението е главният прокурор да може да се разследва от магистрат, чийто ранг отговаря на тежестта на престъплението, за което е образувано производство. Той ще бъде избиран на случаен принцип подобно на сегашното случайно разпределение на делата. За да не се чувства застрашен разследващият, са предвидени и гаранции - досъдебното производство ще се води така, че главният прокурор да не може да му въздейства. След края на разследването или на досъдебното производство кариерното развитие на разследващия магистрат няма да зависи от главния прокурор", обясни пред БНТ правосъдният министър.

Осъществяването на тези промени е заложено да стане до началото на 2023 година. Европейската комисия обаче счита този срок за неамбициозен и настоява да се съкрати. Надежда Йорданова каза, че докато се случат тези промени, Министерството на правосъдието ще разчита на Висшия съдебен съвет да влезе в правомощията си и да провери сигналите срещу главния прокурор Иван Гешев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във