Банкеръ Weekly

Общество и политика

ИМА ЛИ ВСЪЩНОСТ ДЕСНИЦА НАОКОЛО?

Скандалът с досиетата ако не друго, поне свърши добра работа на десните партии. Вече втора седмица те се занимават само с приказки за отварянето на архивите на бившата Държавна сигурност. От ДСБ дори имат подготвен проектозакон.Така поне за известно време престава да бие на очи фактът, че все още не са се споразумели кой да бъде общият кандидат на десницата на президентските избори през есента.
Миналия вторник, когато по традиция ДСБ и СДС по едно и също време дават пресконференции, журналистическите въпроси за преговорите прозвучаха вяло и отегчено. Отговорите на десните лидери - също. Смисълът на съобщенията горе-долу е следния - продължаваме да преговаряме, но още не сме се спрели на конкретен човек. В това няма новина. Не е новина също така, че Иван Костов и Петър Стоянов вече преговарят лично. Интересното ще бъде дали ще успеят нещо да свършат. Засега ново е също така, че формулата гражданска кандидатура ще бъде изместена от търсене на политическо решение. Вероятно някъде към края на юни ще се разбере какво означава това. Тогава ще стане ясно и как царистите ще участват в президентската надпревара, ако може да се вярва на казаното миналия понеделник от заместник-председателя на НДСВ Николай Свинаров.
От десетина дни се знае, че разговорите за обща кандидатпрезидентска двойка се водят вече в
камерен състав
Участници в тях са лидерите на четирите формации членки на Европейската народна партия. Това са ДСБ на Иван Костов, СДС на Петър Стоянов, Демократическата партия на Александър Праматарски и БЗНС-НС на Анастасия Мозер, или каквото е останало от последната партия след скандалите покрай двата алтернативни земеделски конгреса.
Няма изненадани политически наблюдатели от развоя на събитията вдясно. От два месеца е очевидно, че столичният кмет Бойко Борисов разиграва десните формации, както си иска, и когато сметне за нужно, се впуска в медиен флирт ту със СДС, ту с Гергьовден или с ВМРО. Хората на Любен Дилов-син не са се отказали от идеята си да го наложат за общ кандидат на десницата, въпреки че преди две седмици останалите седем партии от преговарящата осмица категорично отхвърлиха идеята сдружението ГЕРБ да се присъедини към тях. Миналия вторник, след заседанието на НИС на СДС, лидерът на синята партия Петър Стоянов се направи, че не знае нищо за обединяващата фигура, която от Гергьовден искат да предложат на десните, но засега я държат в тайна. От друга страна обаче, експрезидентът пак си остави отворена вратичка. Според него ще бъде много хубаво да се чуе кандидатурата на Гергьовден, защото това още веднъж потвърждавало тезата, че си струва разговорите да продължат - вече и на ниво председатели на партии.
Всъщност цялото театро около преговорите през последната седмица се изигра, защото ако десните лидери не бяха седнали на една маса
щяха много да се изложат
пред Европейската народна партия. Миналата неделя Петър Стоянов участва в Будапеща в честванията на института Робер Шуман и се срещна с лидери на ЕНП. Едва ли те са пропуснали да се осведомят как върви процесът на обединение в българската десница. Ето защо непосредствено преди събитието се разбра, че българската четворка, която се снима заедно в Рим в края на март, преговаря за общ президент на най-високо равнище и работи по въпроса под пара. Миналия уикенд лидерът на ДП Александър Праматарски, без да иска, потвърди тази версия. Той каза, че разговорите между лидерите на ДП, ДСБ, СДС и БЗНС-Народен съюз за издигане на единна дясна кандидатура за президент не са стесняване на формата и преговорите в работната група между осемте десни партии продължават. Иван Костов, Петър Стоянов, Анастасия Мозер и самият Праматарски нямали намерение да предрешават въпроса за десния кандидат за държавен глава. Ангажиментите, които имат партиите от ЕНП, са по-големи от тези на другите десни сили, коментира лидерът на ДП. По същото време в Русе депутатът от СДС Елеонора Николова заяви, че е свършило времето, в което десните сили могат да издигнат гражданска кандидатура за президент. През оставащите няколко месеца лидерите на партиите трябва да поемат отговорността и да издигнат политическа кандидатура, която да бъде изправена срещу тази на Георги Първанов, каза Николова.
След заседанието на шефовете на ДСБ миналия вторник заместник-председателката на партията Екатерина Михайлова също започна на подготвя почвата за
политическо решение
Знаете, че четиримата лидери се опитват да постигнат съгласие, като излъчат общ кандидат или вземат решение, което да доведе до общ кандидат, заяви Михайлова. Тя допълни, че в ДСБ са притеснени от желанието на СДС да бавят нещата във времето. Костовистите не са приели добре изказването на Петър Стоянов отпреди две седмици, когато той заяви, че няма защо да се бърза с издигането на общата президентска кандидатура. Миналата седмица и лидерът на Гергьовден Любен Дилов-син доналя масло в огъня, като прогнозира, че общият кандидат на десните може да бъде обявен едва през септември.
Десни политици прозряха в цялата работа позната до болка интрига. Тя е свързана и с предложението на Гергьовден за поемане на курс за предизвикване на предсрочни парламентарни избори, което бе лансирано заедно с идеята ГЕРБ да се присъедини към преговорите. Според повечето десни партии за предсрочен вот трябва да се работи едновременно с работата за изнамиране на общ президент. Според други, сред които са ДСБ и ДП, това са две отделни работи, които трябва да се решат последователно. Групичката около СДС се надява, че с шумотевицата за предсрочни парламентарни избори, в която впрочем участва и Бойко Борисов, ще спечели голям дял от всенародната любов. И както през 1997 г., ще яхне вълната на протеста, ако има такава. От Гергьовден и от ВМРО явно чакат същия влак и си въобразяват, че локомотивът се нарича Бойко Борисов.
От СДС пък просто очакват да видят накъде ще завее вятърът
за да не ги отвее съвсем
от политическото пространство. Ако една групичка от Раковски 134 заедно с гергьовци успее да подкокороса кмета Бойко Борисов да застане срещу Първанов, комуникацията с хората на Иван Костов ще стане напълно излишна. Сините ще играят поддържаща, но забележима роля в битката за автентичното дясно, като ще си го върнат на Иван Костов, защото според тях при такава развръзка ДСБ съвсем ще се обезличи.
Подобни идеи не са чужди и на ВМРО. Според доста от тях съюзът със Стефан Софиянски съвсем се е изчерпал, а двете БЗНС-та, произтекли от формацията на Анастасия Мозер, взаимно ще се унищожат. В такъв случай на воеводите, и бездруго раздрусани покрай разкритията за досието на лидера им Красимир Каракачанов, им остава да вземат правилното решение в дилемата
ке се бием, или ке бегаме
Впрочем подобна дилема се очертава и пред цялото налично засега дясно. От СДС наистина бавят топката, като лидерът им открито намеква за участие в президентския вот на олимпийския принцип. Според Петър Стоянов дори и да не спечели, десницата трябва да се представи така достойно, че да даде нов импулс на всички десни партии и нова стартова позиция за едни следващи местни и следващи парламентарни избори.
В ДСБ обаче далеч не са настроени така пораженчески. Костовистите все още са на мнение, че техният кандидат Веселин Методиев може да се пребори с Георги Първанов. Проблемът обаче е, тази оферта не може да мине дори и в камерния формат на четворката от ЕНП. Лидерът на СДС е категорично против, защото така казвала партията му. Александър Праматарски е склонен, но не съвсем - има си стари ежби с Методиев. Колкото до Анастасия Мозер, тя има още по-голям проблем - да запази партията си такава, че въобще да може да пребивава в ЕНП.
Останалите от осмицата са ясни - ВМРО и Гергьовден гравитират към генералското сдружение ГЕРБ. Земеделците на Георги Пинчев са заети с това да мечтаят за хипотетичното обединение на всички дружби - с шефа си начело. Хората на Софиянски вече се броят на пръсти, както твърдят социолозите.
При това положение развръзката с политическото решение всъщност може да се нарече партийно поръчение. Нищо чудно лидер на дясна партия или негов заместник да бъде натопен от съпартийците си и да се остави да го кандидатират за президент. Тогава Георги Първанов просто трябва да покани десните лидери и да ги почерпи. А нищо чудно почерпушката да бъде осигурена от Бойко Борисов и с любезното съдействие на царя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във