Банкеръ Weekly

Общество и политика

Има ли политическо бъдеще за „преродения републиканец“ Цветанов?

Бившият "втори" в ГЕРБ Цветан Цветанов се засили да реализира политическия си проект "Републиканци за България". Миналия уикенд той представи инициативния комитет, а в неделя на 27 септември пък ще се проведе учредителното събрание на новата формация.

Въпросът е каква ще бъде тя? Дали ще е второ преработено, подобрено и допълнено издание на ГЕРБ, т. е. ГЕРБ-2 или ще е нещо по-различно? Амбицията на Цветанов е да е нещо ново. Някакво своеобразно скъсване с миналото и запазване всъщност само на доброто от ранния етап на партията на премиера. "Републиканци за България" ще е някаква амалгама от негови кадри, доведени и издигнати в ГЕРБ, негови приятели или хора, с които е създал здрави контакти, докато е заемал предишните високи партийни позиции. Там ще се присламчат и такива, които са дясноориентирани, но не са членували досега в политическа организация.

Като оставим настрана тънките сметки кой с кого ще се коалира, кой от чии структури ще дърпа, кой на кого ще открадне избирателите, възниква един друг въпрос –

може ли Цветанов да загърби миналото си в ГЕРБ,

да се изчисти от всички полепнали по него петна през тези години, да препере биографията си, да се прероди и да застане целия в бяло, за да донесе промяна? Хората в България колкото и да са късопаметни, не са чак толкова. Все пак той не беше някакъв обикновен член или функционер на ниско ниво, а втория след Борисов.

Още се помнят зрелищните арести и тръшкането по земята на разни хора в операции, наречени на имената на съдии, по времето, когато беше вицепремиер и министър на вътрешните работи в първия кабинет на Борисов. Скалъпените обвинения и поръчкови дела, които след това катастрофираха в съда. Раздаването на присъди от телевизионния екран и от трибуната на парламента (лекарите от Горна Оряховица, които бяха обявени за убийци).

Цветанов трябва да даде обяснения и защо беше безапелационно осъден на две инстанции за незаконно подслушване, а когато ГЕРБ се върна на власт, третата инстанция го оправда. Защо беше неизменен шеф на предизборния щаб на ГЕРБ, въпреки че в същото време бе и силов вицепремиер? Случаен ли е изразът "изборната машина на Цветанов"? Та нали той изгради тази машина, която фабрикуваше изборни манипулации и фалшификации...

Да не забравяме и

прословутата тема за апартаментите

и защо всъщност беше принуден да напусне постовете си в ГЕРБ и в държавата.

Същият човек сега обяснява, че изборите няма да са честни, ако ги проведе ГЕРБ и че е по-добре служебен кабинет на президента да организира вота (да, да същия този президент, който беше обвиняван в лобизъм, предателство, служене на чужда държава и какво ли още не при дискусиите какви изтребители да бъдат закупени за българските ВВС) .

Този човек, който повече от десет години (вкл. и като зам.-кмет на София) беше дясната ръка на Бойко Борисов във всяко едно отношение, сега го критикува все едно току що се е родил от морските вълни и твърди категорично, че Борисов няма да е повече премиер и няма бъдеще в политиката. "Обществената оценка е, че това правителство е изчерпало доверието към политиките, които прави. Желанието на демократичната общност е за оставка на Бойко Борисов, което автоматически дава много ясен знак, че в един следващ управленски мандат би могло да се направи кабинет и, каквато и да е конфигурацията на участващите в него, поне един човек няма да бъде министър-председател – това е Бойко Борисов", убедено казва Цветанов.

Нещо повече, Цветан Цветанов смята, че може да обедини всички в център-дясното пространство, независимо от

този тежък багаж, който носи на гърба си.

Уверен е, че още членове и симпатизанти на ГЕРБ и не само от там, ще се присъединят към неговите републиканци: "Много са хората, които се чувстват обидени, защото се вписват в общия знаменател на това, че ГЕРБ е партията, която трябва да си отиде от политическия хоризонт ... Ако всички тези, не само от ГЕРБ, но и от център-дясно на политическия спектър, демократично мислещи български граждани, припознаят нашите цели, ние сме готови да обединим усилията си, защото заедно сме по-силни, отколкото поотделно".

От "Демократична България" обаче вече заявиха, че не желаят да имат нищо общо с него.

Цветанов вероятно ще има проблем и с кадрите по места, защото те може и да са негови хора, но някои от тях са компрометирани. Как биха погледнали благоевградчани например, ако координатор на "Републиканци за България" в Благоевград стане бившият им кмет Атанас Камбитов, който категорично се провали на последните местни избори, заради съмнения, че е замесен в корупционни схеми? Вярно е, че в ГЕРБ има много обидени и недооценени от централното ръководство, но самите те въобще не са с безупречна репутация. Няма как и техните биографии да бъдат изпрани и с тези хора да се гради нещо ново.

В българското политика има достатъчно примери, че

дубликатът не може да измести оригиналната партия,

колкото и тя да се е провалила. Всъщност след първия мандат на Бойко Борисов вече имаше опит негови довереници, вече изпаднали в немилост, да създадат нова формация. Бившият земеделски министър Мирослав Найденов и бившият депутат, партньор на карти на Борисов, Емил Димитров учредиха БАСТА. Само че на изборите тя постигна една кръгла нула.

Повечето политически наблюдатели са скептични към новата партия на Цветанов. За някои този проект е политическа авантюра без кой знае какви реални шансове. „Не знаем доколко ще се облегне на старите мрежи и доколко те ще могат да активизират хората. Следващите месеци, с обявените лица, ще видим доколко ще има откъсване от ГЕРБ“, посочи Евелина Славкова от "Тренд".

Добромир Живков от "Маркет линкс" пък смята, че това е интересен експеримент. Той го определи като нова политическа заявка от човек, който е бил свързан с корупционни схеми, но „Републиканци за България“ вече е ценностно поставена.

Според социалния психолог проф. Людмил Георгиев от Софийския университет появяването на политическа формация на бившия "втори" в ГЕРБ Цветан Цветанов може и да се окаже "голяма игра, заложена, когато той беше отстранен от управляващата партия". С други думи, така Бойко Борисов да си е осигурил

нова патерица и коалиционен партньор

за следващия мандат.

Самият Цветанов, макар и с половин уста, не отрече възможността новата му формация да се коалира с ГЕРБ.

В тази посока разсъждава и политологът Първан Симеонов от "Галъп": "Цветан Цветанов ще се окаже нелеко изпитание не само за ГЕРБ, но и за "Демократична България", защото влиза в тяхното политическо пространство. Той не отрича възможността при определени обстоятелства да се коалира с ГЕРБ. Живот и здраве, вратите между него и Борисов може да се отворят някой ден. Цветанов може да вземе своя реванш и политическата съдба на ГЕРБ да зависи от него", изтъкна Симеонов.

Въпреки допускането на подобни варианти, проф. Георгиев все пак смята, че "Цветанов е свършен като политик отдавна", имайки предвид именно битността му на втори човек в ГЕРБ и свързаността му с немалко порочни практики в тази партия и нейното управление на държавата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във