Банкеръ Weekly

Общество и политика

ИМА ЛИ ПОЛИТИЧЕСКИ ЧАДЪР НАД ВЪНШНОТЪРГОВСКОТО ДРУЖЕСТВО?

Пламен Радонов, депутат от ОДС:


Когато бях председател на регионалния координационен съвет на СДС, съм правил становище и предложение за г-жа Грета Дончева. Познавам я много отдавна и смятам, че е добър мениджър. Такова е моето лично мнение, а дали това е така, могат да установят проверките, извършени от компетентните органи и институции. Според мен всеки е невинен до доказване на противното - такава е презумпцията в правния мир. Никога не съм си позволявал в моя живот да прикривам и пренасочвам каквито и да било проверки от страна на оторизираните органи - от рода на финансов контрол, одиторски контрол, икономическа полиция, прокуратура. Никога не съм си позволявал подобно нещо - нито за мен, нито за мои роднини, близки, познати, или за когото и да било. Твърдя, че не знам с какво се занимава Техноимпортекспорт. За някои от техните сделки започна да се говори, научих горе-долу за какво става въпрос. Професионално съм компетентен, но не съм оторизиран да коментирам случая и съответно да правя някакви проверки в дружеството. Ако има нещо, което е нередно - г-жа Дончева да си носи съответната отговорност. Не съм човекът, който ще тръгне да пренасочва и отбива удари. И мисля, че е вече е крайно време в нашата страна да спрем да подменяме истината. Кой, ако не ние, депутатите, трябва да дадем пример в това отношение.


Осем години съм инвестирал в политиката и нямам намерение да ги губя за осем месеца или осем дена. Занимавам се с чиста политика, помагал съм на страшно много бизнесмени, но в рамките на закона.


Николай Згурев, депутат от ОДС:


За случая с Техноимпортекспорт научих от публикациите в печата. Категорично мога да заявя, че до този момент никой от нас не е разпъвал т. нар. син чадър над никого, по никакъв повод. Нелепи са твърденията, че ще попречим на търговското министерство да проучи и да се произнесе по конкретния случай. То си е принципал на туй предприятие и си решава какво да прави. Ние сме законодателна власт и не можем да се месим на изпълнителната власт.


Константин Дочев, депутат от ОДС:


Грета Дончева е от Велико Търново. Познавам я от две-три години. Не мога да кажа, че аз или някой от великотърновските депутати е ходатайствал за назначението й. Тя все пак е отдавна в този бранш, но принципалът на държавната фирма Техноимпортекспорт си преценява най-добре. А по повод на това, което се изнася в печата, мисля, че може би министър Валентин Василев ще отговори най-точно. Предполагам, че той и неговите заместници са в течение на случая. Едва ли един народен представител - било аз, или г-н Радонов, ще се замесваме в такива сложни икономически сделки.


Грета Дончева, изпълнителен директор на ТИЕ АД:


НЕУДОБНА СЪМ ЗА ТЕЗИ, КОИТО ИСКАТ ДА ПРИВАТИЗИРАТ ДРУЖЕСТВОТО ПОД МАСАТА


ИЗЧЕЗНАЛОТО МЕСО СЕ НАМИРА В СКЛАДОВЕТЕ НА ЕВРОПЛОД


Директор съм на Техноимпортекспорт от 30 юни 1997 година. Получих фирмата със загуба от 180 млн. лева. От назначаването ми досега дружеството е само на печалба. Още на втория месец направих печалба от 429 млн. лева. Завършвам финансовата година с чиста печалба от 943 606 000 лева. За 1997 г. съм платила на държавата данък печалба в размер на 645 266 000 лв. Първото тримесечие на тази година също завършвам с печалба - 139 млн. лв., сега пак съм на печалба. Що се отнася до бившия главен счетоводител на фирмата, г-н Любомир Видов, който постъпи на работа един ден след моето назначаване, според собствените му изявления той е дошъл, за да приватизира фирмата и да я съсипе. Такива коментари г-н Видов е правил пред цялата фирма и хората могат да го докажат. По отношение на сделката с месото мога да кажа, че по нея няма никакви нарушения и не са реализирани загуби за дружеството. Аз видях документите, които Любомир Видов е изнесъл, и затова сигурно ще стигнем и до съд. Те са фалшиви документи. Твърденията, че сделката е сключена при неизгодни за Техноимпортекспорт условия, са абсолютни глупости и могат да се докажат с документи.


Разпределението на печалбата от реализацията на месото е 4% за нашето дружество и 4% за фирмата, която го внесе. Така ни беше наредено от Министерството на търговията и туризма. Фирмата Свилена Дачева ЕТ, която цитира г-н Видов, не е крайният продавач на месото. Ние го издирихме - сега то се намира в складовете на фирма Европлод. Искаме от министерството комисия, която да провери неговото количество и качеството.


Няма да коментирам причините, поради които съм атакувана в цялата тази скалъпена срещу мен история около сделката. Целта на атаката, провеждана от заинтересовани лица, е следната - да ме махнат от Техноимпортекспорт и да си сложат техен човек. Това не е позиция на търговското министерство, а на определена група държавни чиновници, работещи там. Апетитите за приватизацията на ТИЕ бяха налице още миналата година. С моето идване аз спрях разграбването на дружеството. Затова не съм удобна. Като човек на новото време желая бързата приватизация на Техноимпортекспорт, но при пълна прозрачност, не под масата, а на открито.

Facebook logo
Бъдете с нас и във