Банкеръ Weekly

Общество и политика

Има ли пиар кабинетът?

Имиджмейкърите на двама наши вицепремиери май го удариха на своеволия. Ако го кажем по-директно - на откровена цензура. Става дума за правителствената информационна служба и за пиара на ДБГ и на Меглена Кунева - Пепа Георгиева.

"БАНКЕРЪ" се обърна към тях, за да поиска съдействие за интервюта с Румяна Бъчварова и с Меглена Кунева. Но, уви цедката се оказа гъста.

Разговорът с г-жа Кунева ни бе обещан веднага след изборите на 5 октомври от Пепа Георгиева. В хода на преговорите около състава на кабинета проявихме разбиране - казаното днес утре ще е старо за пресата, една дума може да обиди партньорите и да не бъде родено правителството и т. н. Но още в деня на клетвата му - 7 ноември, пиарката беше категорична - интервю най-после ще имаме. Търпеливо изчаквахме, за да поднесем на читателя визията на г-жа Кунева за управлението и за бъдещето на Реформаторския блок. Както и плановете й за външната политика на София в Брюксел, където тя има опит в качеството си на бивш еврокомисар.

И какво мислите стана? От две седмици насам пиарката Георгиева спря да отговаря на телефонните ни позвънявания. А при случайната ни среща във вторник в парламента дори подмина екипа ни. "Защо не вдигаш телефона си", попитахме, разминавайки се с нея. "Защото Кунева не дава интервюта." Извън откровената неистина, изказана от г-жа пиарката, тя седна непоканена на масата, докато водим уговореното от нас, без посредници интервю с Найден Зеленогорски. И като за капак се оказа, че е направила паралелен запис с телефона си, без да ни е уведомила за това. Нещо повече, тя дори настоя предварително да види подготвения от нас текст за печат. Но ние не сме имали такава уговорка с г-н Зеленогорски. Един безплатен съвет за нея: да отиде в студиото на "Нова", bTV или на която иска друга телевизия и да санкционира водения от Кунева разговор.  

В подкрепа на своите действия ще допълним само, че не е толкова далеч времето, когато в централата на ДБГ ни посрещаха с радост. Е, да, тогава се събираха парченцата от десницата, а партиите им се надпреварваха за вниманието на пишещите и снимащите. Сега явно ситуацията е друга. Въпросът е обаче дали г-жа Кунева знае за действията на подчинената си и като я информираме с тези редове, ще предприеме ли някакви мерки? Защото не бихме и искали да си мислим, че вицепремиерът дели журналистите на свои и чужди, когато избира в кои издания ще направи изявления.   

Почти аналогичен бе случаят с полуотказа на правителствената пресслужба да ни съдейства за интервю с вицепремиера Бъчварова. На 10 ноември след предварителна договорка изпратихме по имейл въпросите си - за коалиционната политика, за задължителното гласуване, за новините на турски език и т. н. С уточнението, че ще ги актуализираме в хода на разговора. Но отговор така и не последва. Да не говорим, че нерядко в работните дни стационарните телефони на правителствената пресслужба недопустимо мълчат.  

Все пак успяхме да се доберем до служителката Полина Петкова, която каза, че имейлът с въпросите ни бил препратен до кабинета на г-жа Бъчварова и когато имат какво да ни кажат - ще ни се обадят. Петкова обаче не уточни дали това ще стане скоро, до края на годината, догодина или някога в необозримо бъдеще.

Както се казва, очакваме включване. Дано обаче то не се случи едва след като на цитираните по-горе вицепремиери  им припари повечко под петите.

На политическите им пиари ще кажем, че има нещо объркано в брокерството, което упражняват между началниците им и медиите. Защото може би липсата на достатъчно опит им пречи да разберат, че с това свое поведение те вредят на двете власти, но най-вече на себе си. Никой не цени ласкателите, които така задушават шефовете си с "грижи", че не ги остават да предусетят надигащите се бури. 

Така е, уважаеми пиари на днес управляващите. Това убедено твърди авторката на  текста пред вас, която през годините на прехода е интервюирала всички премиери, президенти и почти всички министри. Било то в самолета на връщане от Япония, на път за Америка или на връщане от Москва.

Но пиарите им поне не пречеха!

Имаме какво да кажем и на новоизплюпените правителствени величия. Повечето им предшественици погинаха не само заради недъгавата си политика като цяло, но и заради яловата си медийна политика. Но хранениците, уважаеми премиери, вицета и министри, не са верни, те са най-вече граждани...

Facebook logo
Бъдете с нас и във