Банкеръ Daily

Общество и политика

Има ли напрежение между Светия синод и Ватикана?

Срещата в Светия синод беше изключително емоционална, много приятелска, всичко се случи така, че да бъде една добра среща на мир и сътрудничество. Така доцент дякон Иван Иванов определи срещата между патриарх Неофит и папа Франциск пред Нова телевизия.

Дякон Иванов определи срещата още като добра, балансирана, много толерантна.

„Българският патриарх Неофит е личност от голям мащаб за съвременната история на Българската църква. Той участваше и в подготовката на посещението на Йоан Павел Втори”, коментира дяконът.  

Той обясни, че организирането на визита на папа, където и да било по света, не е лесна задача.

„Осъществява се след сложен процес на църковна дипломация – разговори, преговори, консултации, работни срещи в затворен кръг”, заяви доцент дякон Иван Иванов.

С голям интерес се очакваше в неделя срещата между папа Франциск и патрирах Неофит, може би с надежда Българската православна църква все пак да приеме идеята за единство и да се включи в молитвата за мир с участието на различните изповедания.

В словото си патрирах Патрирах Неофит каза, че компромиси с вярата не трябва да има.

Малко по-рано от уречения час папа Франциск пристигна в Светия Синод. Посрещна го Западно и средоевропейския митрополит Антоний. Въпреки че присъства на официалното посрещане на папата пред Президентството, той потвърди, че Българската православна църква няма да участва в събития, свързани с визитата освен срещата в Синода, включително и в Молитвата за мир.

В официалното си слово патриархът отбеляза, че Франциск е вторият папа, който идва в България и определи това като специално отношение. Според патрирах Неофит някои от позициите на църквите ни съвпадат- като борбата срещу физическото преследване на християни. Каза още, че църквата ни винаги се е молила за единството в Христа, но обстоятелства около покръстването ни, довели до спорове, обременяват и до ден днешен отношенията в християнския свят.

В своето слово папа Франциск отбеляза, че контактите между двете църкви са се умножили и че те са призвани да вървят и действат заедно. Той подчерта и делото на светите братя Кирил и Методий, имали смелостта да преведат Библията на език, достъпен за славянските народи. Каза още, че в България са намерили прием различни изповедания - от еврейското до мюсюлманското. Уважение среща и католическата църква.

Facebook logo
Бъдете с нас и във