Банкеръ Daily

Общество и политика

Има хора във властта, които с удоволствие биха отложили следващите избори, смята Мартин Димитров

"Има хора във властта, които с удоволствие биха отложили следващите парламентарни избори, но за да не се наложи да се стига до това, е добре още сега и в България да се приеме дистанционен способ на гласуване". Това каза пред БНР икономистът и бивш депутат от „Реформаторския блок” Мартин Димитров във връзка с писмото, изпратено от клуб „Просперитет“ до премиера Бойко Борисов, в което изразяват притеснение за парламентарните избори през 2021 година. "Каквото и да се случва, така ще бъде осигурено на хората участие в изборния процес", уточни той.

"Никой не знае кога и доколко ще бъде овладяна епидемията от Covid-19 и поради това в европейските страни има дистанционен способ на гласуване - електронно или по пощата", добави ексдепутатът. Димитров коментира, че с гласуване по пощата ще бъдат спестени много разходи и ще се увеличи драматично изборната активност, защото ще улесни изборният процес в чужбина, където има милиони българи.

"Гласуването по пощата трябва да бъде направено така, че да има контрол - с получаване на код, който да бъде отбелязан при самото гласуване, така че да има идентификация на лицето, което подава гласа си по този начин. За да може след това лицето да провери дали неговият глас е бил отчетен", обясни той.

Димитров посочи, че "Демократична България" има написан законопроект за гласуване по пощата. Според него сега е моментът за този дебат, защото, ако се изчака още, много представители на управляващите и на ЦИК ще кажат, че много искат да направят това, но изборите наближават и няма време.

Facebook logo
Бъдете с нас и във