Банкеръ Daily

Общество и политика

Има финансов резерв в НЗОК, твърди проф. Петко Салчев

„Болниците се върнаха към обичайния си режим на работа. Не очакваме да имат дефицити... С предложението за увеличаване на парите за клиничните пътеки за инфекциозните болести целим да стимулираме развитието на инфекциозните звена... Всяка болница сама ще решава как да усвоява допълнителните пари“. Това каза пред БНР проф. Петко Салчев, директор на НЗОК.

В петък Българският лекарски съюз и Здравната каса проведоха среща, на която постигнаха споразумения по редица въпроси. Предстои нова работна среща за уточняване на конкретните параметри на новите цени на клиничните пътеки. Очаква се крайният вариант на анекса към НРД за обсъжданите промени да бъде подписан в средата на месеца.

Проф. Салчев обобщи предложенията, договорени по време на срещата така: „Увеличаване на цените на клиничните пътеки за инфекциозни болести. Предлагаме увеличаване на цените на клиничните пътеки за всички останали заболявания. И до момента НЗОК плаща за PCR изследването, като условие е да преминава през направление от РЗИ, а разчетите са до 2500 изследвания на ден, които може да покрие Касата. Предлагаме подпомагане на детското и майчино здравеопазване. Предложихме отчитане на дейностите в извънболничната помощ в реално време“.

„Финансов резерв в Касата има“, подчерта проф. Петко Салчев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във