Банкеръ Daily

Общество и политика

Илко Желязков вече не е зам.-шеф на бюрото за контрол на СРС

Депутатите прекратиха правомощията на Илко Желязков като зам.-председател на Националното бюро за контрол на специални разузнавателни средства. Той депозира молбата си да бъде освободен от поста по собствено желание.

Желязков е един от санкционираните от САЩ по закона "Магнитски". По закон е назначен от парламента и затова депозира молбата си в деловодството на Народното събрание.

На 2 юни Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на бизнесмена Васил Божков, бившия депутат от ДПС Делян Пеевски, както и на Желязков. Причината бе тяхна значителна роля в корупцията в България. От Държавния департамент на САЩ обявиха и имената на петима българи със забрана за влизане в страната. Това са Александър Манолев, Петър Харалампиев, Красимир Томов и Делян Пеевски и отново Илко Желязков.

САЩ посочва, че Пеевски е участвал в корупционни действия именно чрез своето подставено лице - Илко Димитров Желязков, бивш зам.-председател в Държавната агенция за технически операции (ДАТО) и бивш служител в Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС). През 2018 г. той е назначен за зам.-председател на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства.

Facebook logo
Бъдете с нас и във