Банкеръ Daily

Общество и политика

Илко Желязков е в отпуск до 11 юни

Илко Желязков, първият отляво, Огнян Атанасов и Огнян Стоичков на изслушване в парламентарна комисия.

Заместник - председателят на Бюрото за контрол на специални разузнавателни средства Илко Желязков, който е един от шестимата българи, санкционирани по глобалния закон "Магнитски", е в отпуск до 11 юни.

Председателят на Бюрото Пламен Иванов обясни пред БНР, че е научил от медии, че заместникът е в списъка и че не се е чувал с него, защото телефонът му е изключен.

На въпрос за съдбата на Желязков, Иванов каза, че той няма правомощия да го освободи, защото Бюрото за контрол на СРС се избира от парламента, но ако ДАНС му отнеме разрешението за достъп до класифицирана информация, заместникът му няма как да изпълнява задълженията си.

По-рано служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков каза, че още днес ще обсъди казуса с председателя на ДАНС Пламен Тончев.

Във видео, излъчено на живо във Фейсбук, съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов настоя зам.-председателят на Националното бюро за контрол на СРС Илко Желязков да подаде оставка. Желязков, заедно с Делян Пеевски и Васил Божков, вчера бе санкциониран от САЩ по закона “Магнитски”.

“Днес сме тук да поискаме оставката на корупционния офицер на влияние не просто на Пеевски - на Доган и на Сарая, на Държавна сигурност и на цялата корупционна отровна тъкан, която задушава нашата държавност. Илко Желязков, подай си оставката веднага, стига си срамил държавата”, заяви Иванов.

Той посочи, че името на Желязков не става публично известно само от вчерашното съобщение на САЩ, а за него имаше редица публикации, че е част от мрежата за влияние на Сарая. Напомни и че е назначен в бюрото за контрол на СРС с гласовете на ГЕРБ и ДПС, както и че е кадър на Държавна сигурност, минал през годините през различни позиции в различни институции.

“Илко Желязков трябва още днес да си подаде оставката. И не само той. Оставка трябва да подаде и главният прокурор Гешев, който носи институционалната отговорност за това, че от американското министерство на финансите да ни кажат неща, които ние в София знаем”, каза още Иванов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във