Банкеръ Daily

Общество и политика

Илияна Йотова вярва, че българите в чужбина биха се върнали

Много неща се случиха за тези 30 години на прехода, но много неща не станаха така, както си мислехме. Днес е все още много емоционално и много рано да направим равносметка. Това са едни години, наситени с много атмосфера, с очакване, с надежда, с напрежение. За тези 30 години България се промени много. Движението ни е в правилната посока“. Такава равносметка направи пред БНР вицепрезидентът Илияна Йотова.

„Не трябва да гледаме само назад, не трябва да виждаме само затворените страници, а да отваряме нови. С една разумна политика можем да мотивираме тези 2 млн. българи, които са зад граница, да се върнат. Факт е, че за 30 години не стигнахме онези икономически и социални стандарти, които сънародниците ни намират навън… Има какво да поработим за образа на страната ни зад граница. Има какво да направим, за да бъде стабилно законодателството ни, за да не се сменят законите веднъж или два пъти годишно“, каза Йотова.

Според вицепрезидента днес не ни достига демокрация.

„Демокрацията означава преди всичко качество на живот, означава свобода, изкореняване на неравенства. Това е големият разговор за България - какво да се прави през следващите 30 години… Трябва да сме будни. Демокрацията не е дадена веднъж завинаги. Тя е нещо, което трябва да браним и пазим, защото е изключително чуплива. Голямата ни грешка за тези 30 години е, че не казахме кои са нашите основни три-четири-пет приоритета и да заложим всичко на тях – от образованието до бюджетните, европейските ресурси, както направиха Чехия, Словакия, Унгария“, каза Йотова. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във