Банкеръ Daily

Общество и политика

Илияна Йотова в Рим: Европейците се страхуват от бедността и от мигрантите

Нуждаем се от цялостна нова политика в областта на миграцията и убежищата, каза вицепрезидентът Илияна Йотова днес по време на дискусия "60 години след Рим: Да изградим заедно европейската демокрация", организирана от Европейското движение и Съюза на европейските федералисти, съвместно с Информационното бюро на ЕП в България, съобщи БТА.

"Най-тежкият проблем, който вълнува европейските граждани, е сигурността - в социално-икономически, във финансов план, за оцеляване, сигурност за борбата с бедността, както и тежката криза, свързана с миграционните потоци. Хората се страхуват от неконтролируемата миграция. Не мога да дам положителна оценка за европейските политики в тази област. Добри идеи, сравнително бързо решени в европейските институции, но за съжаление не дадоха тези очаквани резултати, които бяха необходими - като се започне от така и непроработилата политика за квотното разпределение на пристигащите в Европа бежанци и мигранти и се стигне до споразумението с Турция", коментира Йотова. 

Това споразумение, според нея, не е проработило във вида, в който се е очаквало, а дефакто блокира и двустранните споразумения, България и Гърция имат с Турция двустранни договорености за реадмисия на граждани на трети държави, но от близо 800 заявки от България засега са изпълнени едва шест, каза Илияна Йотова.

"Да, Балканският път беше спрян, споразумението с Турция е факт, но само за миналата година мигрантският поток се премести отново в Средиземноморието и за 2016 г. там са пристигнали по официални данни 180 хиляди човека. Затварянето на един път и такива половинчати споразумения не решават проблема с миграцията. Споразумението с Турция също трябва да бъде преосмислено от страна на европейските институции, колкото и трудно да е това", смята Йотова.

Вицепрезидентът коментира още, че през последните 10 години като че темата за развитието на ЕС е отстъпила. Няма я в европейските документи, в националните дискусии на държавите членки, отбеляза тя. Според нея обяснението е, че няколко много тежки последователни кризи са довели до това европейските институции, държавите членки и гражданите да се занимават с решаването на неотложни проблеми и се е загубила общата визия и общата перспектива къде е Европа днес и къде трябва да стигне.

Тя засегна също темата за пропастта между европейските институции и гражданите и посочи, че до този момент по отношение на комуникацията институции-граждани не е направено почти нищо. 

"Днес Европа е залята от огромни вълни на ксенофобия, популизъм, краен екстремизъм, каза още вицепрезидентът. Тя посочи, че случилото се в Холандия е успокояващо, но припомни, че предстоят избори във Франция и Германия. Ответната реакция на тази ксенофобия и популизъм като че я няма и тук се нуждаем от бърз отговор и солидарна реакция", коментира Илияна Йотова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във