Банкеръ Daily

Общество и политика

Илияна Йотова: В Европейския съюз се готви специална резолюция за България

"Диалог между институциите би изглеждал като съглашателство зад гърба на гражданите… Проблемът е много по-дълбок от коментара за междуличностни отношения между президент и премиер-министър. За да се излезе от тази криза, е необходима политическа стабилност, международен авторитет, обществена подкрепа“. Това каза пред БНР вицепрезидентът Илияна Йотова. Според нея „освен хората на улицата всяка вечер има по-голяма мощ на протеста в лицето на останалите български граждани, които нямат възможност да са на протеста, но го подкрепят“.

Ситуацията е динамична. Характерът на протестите показва, че няма агресивни хора, с изключение на случаите на провокация“, посочи тя. Йотова допълни, винаги ще има критики към президента и към неговата независимост. "Това е част от политическия живот. Излизането на президента сред хората от протеста беше по желание на самите хора… За тези години най-важното, което прави президентът, е да казва на глас това, което казват хората, които няма как да бъдат чути“, изтъкна вицепрезидентът.

Илияна Йотова поясни, че има нова опорна точка в битката с президентската институция. „Да се прокара разделителна линия между партията, която е издигнала президента, и самия президент. Дали основанията са политически или лични, не искам да гадая, защото за мен са важни сериозните процеси“, отбеляза тя.

По думите на вицепрезидента освен докладите за върховенството на закона ще продължи и мониторингът върху България за наблюдение и сътрудничество, а „това ще срива имиджа на страната ни в една доста разбъркана ситуация в Европейския съюз“. „Имам информация, че се готви специална резолюция за България. Отделна резолюция за една страна е много рядко нещо. Европейските институции се пазят от това да се бъркат във вътрешните процеси, особено политически. Да има специална резолюция…, не искам да знам какво ще пише в нея“, каза още Йотова.

Тя изрази неодобрението си спрямо решението на шестима депутати да напуснат парламентарната група на БСП.

Илияна Йотова обяви и началото на инициативата „Будната България“ за Деня на народните будители, насочена към българите в чужбина.

Facebook logo
Бъдете с нас и във