Банкеръ Daily

Общество и политика

Илияна Йотова ще връща суданските студенти у нас

Задълбочаване на сътрудничеството между България и Судан в сферата на висшето образование ще получи подкрепата на всички институции. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на среща с външния министър на Судан Ибрахим Гандур, която се проведе в президентството.

Вицепрезидентът припомни традициите между двете страни в образователното сътрудничество и отбеляза потенциала им да бъдат възстановени. Повече от 3000 судански студенти са получили образованието си в България и много от тях са били на дипломатически постове и успешни ръководители, каза външният министър на Судан. 

Илияна Йотова и Ибрахим Гандур обсъдиха ролята на Судан в борбата с тероризма и миграцията. Илияна Йотова подчерта важната роля и отговорността на Судан за справяне с нелегалната имиграция, като страна граничеща с Еритрея, откъдето са едни от най-големите потоци към Европа. „Започва нов етап в разрешаването на мигрантската криза и Судан ще има много важна мисия“, посочи вицепрезидентът. 

Двамата обсъдиха възможностите за икономическо сътрудничество между България и Судан. "Има много сфери, в които българската промишленост може да инвестира в Судан", посочи Ибрахим Гандур. Сред областите за възможно сътрудничество бе отбелязана и тази на селското стопанство. "Имаме огромни ресурси от вода, неусвоена земя и култури, които се произвеждат само в Судан", подчерта външният министър.

"Всички тези потенциални възможности за инвестиции трябва да бъдат представени у нас, като това ще доведе до задълбочаване на сътрудничеството", заяви вицепрезидентът. 
Вицепрезидентът и външният министър на Судан отбелязаха значението на подписания вчера меморандум за разбирателство между двете страни. „Визитата ни в България беше изключително успешна и напълно преобрази връзките между двете държави“, заяви Ибрахим Гандур.

"Нашата страна е една от първите, установили дипломатически отношения със Судан веднага след признаването му и днес сме последователи на усилията, които положиха тези хора", каза вицепрезидентът. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във