Банкеръ Daily

Общество и политика

Илияна Йотова ще изгради асоциация на българските общности по света

Трябва да бъдем по-амбициозни за признаване на българско малцинство в Косово. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова по време на пресконференция за третата година от мандата си.

Йотова изтъкна, че 2020 година трябва да бъде годината на единението на българите тук с нашите сънародници зад граница. "Това е философия, която трябва да преминава през всичките ни действия, през всичките ни решения“, каза вицепрезидентът.

Според нея вниманието ни трябва да бъде насочено в предстоящото преброяване в Албания. Йотова отчете, че българските дружества там трябва да са много активни, още повече, че има натиск сънародниците ни там да се записват под друга националност.

"Ще предложа асоциация на българските общности по света. Разчитам на останалите институции заедно да я изградим. Без помощта на изпълнителната и законодателната власт това не би било възможно. Това е мнението и на водещи български учени, дипломати, експерти, които участват в работата към обществения съвет към вицепрезидента", посочи вицепрезидентът.

Йотова подчерта, че темата за сънародниците ни зад граница е нейна постоянна тема още от началото на мандата й. "В постоянен контакт сме с на 150 дружества на българи от 33 държави", каза тя.

По думите й, въпреки забавянето на темповете, тенденцията българи да напускат страната е сериозна. "След три години съвместна работа с другите институции резултатите вече са налице. Темата за нашите сънародници присъства както в обществото, така и в политическата класа", констатира Йотова.

Според нея националната солидарност не спира на границата. "Имаме един дом - България и не можем да създаваме паралелни родини", допълни тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във