Банкеръ Daily

Общество и политика

Илияна Йотова се надява да бъде сформирано стабилно правителство

Вицепрезидентът Илияна Йотова изрази надежда страната ни да има стабилно правителство. Според нея процесът по формирането му зависи изцяло от политическите партии и от това, около какво ще се обединят.

Илияна Йотова очаква от 45-ото Народно събрание да върне авторитета на българския парламент. Желанието на президентството е да има стабилно Народно събрание.

„Да има парламент, който произвежда политики, необходими за България. Да се върне авторитета на българското Народно събрание, което беше загубено през последните години, а това е важно, защото България е парламентарна република“, посочи вицепрезидентът.

Йотова призна, че процесът по съставяне на ново правителство вероятно ще е труден, но всичко зависи от политическите партии и от това около какво ще се обединят.

„Ако се обединят само от политически сметки за оцеляване, очевидно е, че по-добрия вариант ще бъдат нови избори. Ако действително намерят силите да изпълнят определени приоритети, от които всички ние се нуждаем в момента, за да я има стабилната държава, за която говоря, тогава нека да съставят стабилно правителство. Всичко е в техни ръце“, каза тя.

Готово ли е президентството с вариант да състави служебен кабинет, ако 45-тото Народно събрание не излъчи редовно правителство?

„Очевидно, като всяка една сериозна институция, ние сме готови за всеки един вариант. Не можем да си позволим да оставим страната, която се намира в толкова тежка криза, в един вакуум, било то политически, институционален и във всяко едно друго отношение“, каза Йотова.

Коментар за думи на Борисов

Вицепрезидентът Илияна Йотова коментира заявеното от лидера на ГЕРБ и настоящ министър-председател Бойко Борисов, че няма да се кандидатира отново за премиер, защото не иска „да разделя нацията, както го прави президентът Румен Радев“.

Според Йотова думите на Борисов нямат никакво значение с днешна дата: „В случая г-н Борисов просто няма друг избор, освен да остане на скамейката, на резервната скамейка“

Facebook logo
Бъдете с нас и във