Банкеръ Daily

Общество и политика

Илияна Йотова предлага паспорт да получават само лица, знаещи български език

Вицепрезидентът Илияна Йотова смята, че познаването на българския език трябва да стане задължителен критерий за придобиване на българско гражданство, съобщава БТА.

Трябва да има ясни и точни критерии, за да няма съмнения, че се издават български паспорти на хора, които нямат нищо общо с нашата страна. Крайно време е един от задължителните, ако не и първи критерий да бъде познаването на българския език, заяви вицепрезидентът пред журналисти в Каварна.

Йотова допълни,че познаването на езика сега не е задължително условие и според нея това е абсолютно недопустимо. 

Вицепрезидентът каза, че се надява парламентът да направи промени в Закона за българското гражданство, Закона за българите в чужбина и Закона за пребиваване на чужденците в България, които са "кърпени" през годините и в тях има текстове, които си противоречат.

"Цялото това законодателство има нужда да бъде огледано изцяло не толкова за да се улесни процедурата по придобиване на българско гражданство, колкото тя да се направи по-прозрачна", поясни Йотова и добави, че предлага помощта на президентската институция, когато се подготвят тези промени.

По думите й след признаването на българското малцинство в Албания, което е безспорен успех за България, са зачестили и молбите на албански граждани за придобиване на българско гражданство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във