Банкеръ Daily

Общество и политика

Илияна Йотова пита къде е Мутафчийски

Икономическата и социалната криза чукат на вратата. Мерките вече не са достатъчни и са некоординирани. Идеята е до лятото да имаме икономически план, за да знаем какво ще правим като държава в следващите месеци. Вчера излезе статистика на Европейската комисия, която казва, че за България ще има 10.6% спад на БВП. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова. Според нея трябва да има икономически щаб за справяне с кризата, причинена от коронавируса.

"Определено имаме нужда от повече експерти. Щабът (Националният оперативен щаб - бел. ред.) свърши работа в първите две седмици от кризата и след това сякаш спря. Войната с невидимия враг вече е клише, а разривът между щаба и ген. Мутафчийски е пълен. В началото имаше тенденции и анализи, а сега къде е Мутафчийски? Той е скрит, няма го вече. Тези статистики, които ни се предоставят всяка сутрин, показват, че ние не контролираме вируса", каза вицепрезидентът пред БиТиВи.

Според Йотова е важно да се предотврати социалната и икономическа катастрофа на държавата. А за това е нужна нова структура, подобна на санитарния щаб, за да се види как се променя ситуацията и как може да се реагира.

"Девет процента ДДС означава и промяна на държавния бюджет. Тук възниква въпросът имаме ли оценка дали няма да има рискове пред тези девет процента. Трябва ни координация, защото в момента едната ръка не знае какво прави другата", изтъкна вицепрезидентът и продължи - "От самото начало се опитвахме да дадем добри решения и предложения, но беше направено така, че президентската институция да бъде изолирана от събитията. Всяко едно наше предложение бе критикувано, злостно и обидно. След това властите предприеха онова, за което вече бе говорил държавният глава."

Facebook logo
Бъдете с нас и във