Банкеръ Daily

Общество и политика

Илияна Йотова обсъди с посланик Анатол Чебук перспективите пред българската общност в Молдова

Вицепрезидентът Илияна Йотова и посланик Анатол Чебук.

Единственото българско висше училище в чужбина – Тараклийският държавен университет „Григорий Цамблак“, има повече потенциал за развитие. Общата ни цел е младежите, които го завършват, да получат добро образование, съобразено със спецификите на региона, да останат да живеят в Тараклия и да го развиват. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на среща с посланика на Република Молдова в България Анатол Чебук на „Дондуков“ 2, съобщи прессекретариата на президента.

Вицепрезидентът изтъкна необходимостта от създаване на образователни и бизнес възможности за развитието на населения с българи молдовски регион и от съвместни инвестиционни проекти с България. „Затова трябва да се засили интересът към университета, да се повиши качеството и да се създадат специалности, необходими за региона“, посочи Илияна Йотова.

Вицепрезидентът изрази надежда в най-скоро време да бъдат финализирани преговорите по преобразуването на Тараклийския университет във филиал на Русенския университет „Ангел Кънчев“. От началото на учебната година в Тараклийския държавен университет се обучават студенти по специалност „Бизнес мениджмънт“ на русенското висше училище. Посланик Чебук запозна вицепрезидента с плановете на молдовската държава за всеобхватна реформа на висшето образование, която ще започне следващата година.

На срещата бяха обсъдени и възможностите за обучение в български висши училища, които предоставя българската държава за студентите от български произход, и промените, които бяха приети по инициатива на вицепрезидента, за облекчаване на този процес.

По-рано вицепрезидентът Йотова изпрати поздравителен адрес до Мая Санду по случай избирането ѝ за президент на Република Молдова. Илияна Йотова изрази увереност, че и занапред ще продължи доброто сътрудничество между двете държави и благодари за грижата за правата на българското етническо малцинство, което е едно от най-старите в страната – на повече от 200 години.

Facebook logo
Бъдете с нас и във